Recupereer restwarmte en bespaar energie

Afvalbeheer & Recyclage

Onderzoekers, machinebouwers en –ontwerpers, procesautomatiseerders, … ze zoeken en vinden oplossingen om machines energie-efficiënter te maken. Leuk voor bedrijven die net hun productie-apparaat gaan vervangen en al meteen de vruchten kunnen plukken van lagere productiekosten.

Maar ook voor de bedrijfsleider die nog enkele jaren met een bestaand machinepark aan de slag moet, zijn er mogelijkheden om de factuur van het primair energieverbruik te verlagen. Restwarmterecuperatie is zo’n mogelijkheid: de overtollige warmte uit het ene deelproces recupereer je en zet je nuttig in in een omliggend proces. Ook het aanwenden van die restwarmte voor de voorverwarming van sanitair water of kantoorruimten, brengt op.

Voor omzeggens elke sector waar verwarmd of gekoeld wordt, liggen de kansen voor het rapen. Zo leert een ervaring in een koekjesfabriek dat op bepaalde baklijnen overtollige warmte nuttig kan ingezet worden. Een besparing tot 80% aan primair energieverbruik voor gebouwverwarming en sanitair water is het resultaat. Ook bij oppervlaktebehandelaars bijvoorbeeld bestaan er mogelijkheden om de restwarmte van de droog- en moffelovens te gebruiken voor de verwarming van de diverse baden (o.a. ontvetting) en de kantoorverwarming. Hoe weet je of restwarmterecuperatie haalbaar is?

Aan de hand van een meetcampagne meet je op welbepaalde punten de rookgasdebieten en –temperaturen. Parallel bekijk je de warmtevraag van baden, de kantoorruimtes, enz… Uit de resultaten van beiden leer je of en hoe overtollige warmte nuttig kan ingezet worden. Soms is de overtollige warmte niet nuttig in je eigen bedrijf, maar kan ze met een buurbedrijf worden uitgewisseld. Zo ontstaan warmtenetten met alleen maar winnaars: jouw bedrijf, jouw buurbedrijf én het milieu!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?