Restafval op kantoor verminderen? Q-Lite geeft het voorbeeld

Restafval verminderen? Q-Lite geeft het voorbeeld

Afvalbeheer & Recyclage

Lichtspecialist Q-Lite in Baarle-Hertog wist met enkele slimme maatregelen haar restafval met bijna een kwart terug te dringen. Hoe hebben ze dit gedaan?

Q-Lite wil dit jaar een doorbraak forceren met het oog op meer duurzaamheid voor mens en natuur. Een van de doelstellingen dit jaar is om het restafval fors te verminderen ten opzichte van vorig jaar. Na een analyse leidden deze acties tot resultaat:

1. Grondiger sorteren

Nieuwe afvalstraten in de gangen vervangen de persoonlijke vuilnisbakken onder de bureaus. Deze afvalstraten sorteren papier, PMD en restafval. In de keuken van het bedrijf staan extra afvalboxen voor GFT en flesdopjes.

2. Kraanwater

Alle werknemers kregen een drinkbus. Zo stimuleert het bedrijf niet alleen het drinken van water maar werden er ook opvallend minder ‘single use’ plastic flessen gebruikt.

3. Wegwerpplastic vermijden

Plastic koffielepels werden vervangen door metalen. Q-Lite moedigt aan om minder wegwerpplastic te gebruiken.

4. Efficiënter inpakmateriaal

Grote lichtdisplays worden niet meer in verschillende lagen bubble wrap, stretchfolie en tape ingepakt, maar wel met één laag zelfklevende folie. Verder onderzoekt het bedrijf de mogelijkheden van bio-based en gerecycleerde inpakmaterialen.

5. Afvalvermindering leveranciers

Bij verschillende leveranciers zijn sommige inpakmethodes veranderd en dit proces zal systematisch doorgetrokken worden naar andere leveranciers. Later wordt dit in een ‘Code of conduct’ gegoten.

6. Verpakkingen hergebruiken

Inpakmateriaal zoals bubblewrap, opvulmateriaal en piepschuim wordt hergebruikt. Wat Q-Lite zelf niet hergebruikt, haalt een lokaal e-commerce bedrijf op. Door deze actie heeft het bedrijf opvallend minder restafval in de productie.

Lees ook: Duurzaam en milieuvriendelijk verpakken? Het kan! 

7. Trashwalk

Tijdens een trashwalk liep een 20-tal personeelsleden een uur lang door de straten van Baarle om zwerfafval op te ruimen. De gemeente Baarle-Hertog ondersteunde de actie door het zwerfafval te komen ophalen.

8. Doelstellingen bepalen

Door een doelstelling te zetten werd het personeel geëngageerd om ook effectief aan te werken. Zo werd het verminderen van restafval een echte teamsport. Vele personeelsleden geven aan dat zij nu niet alleen op het werk bewuster sorteren, maar ook thuis.

Lees ook: In 10 stappen slimmer sorteren in je bedrijf

Lees hier hoe andere bedrijven slim sorteren

VALIPAC_2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials