banner lindner wtc hotel antwerp 980x120.jpg

Strijd tegen zwerfvuil met Snoop Dog, Tina Turner en K3

Afvalbeheer en recyclage

Hoewel er al verbetering is opgetreden, toch blijft het een veel gehoorde klacht: de stad kan properder. Natuurlijk is niet het stadsbestuur dat voor de vervuiling zorgt, maar wel de ongedisciplineerde mensen die te onpas blikjes, papiertjes, plastiekjes en ander afval zomaar op straat achterlaten. Om haar bewoners en bezoekers te sensibiliseren rond het gebruik van de vuilnisbakken en zwerfvuil tegen te gaan, start de stad Antwerpen een aantal nieuwe initiatieven. Het meest opvallende daarvan is uniek te noemen: vanaf nu kan u in Antwerpen namelijk afval deponeren in een vintage-jukebox, en bedankt onder andere Tina Turner u door ‘Simply the Best’ te zingen.

‘Trash Tunes’: vuilnisbakken worden jukeboxen

De stad Antwerpen telt meer dan 4000 vuilnisbakken. Op drukbezochte plaatsen zijn dit meer dan 300 vuilnisbakken per km². De huidige vuilnisbakken zijn volledig geïntegreerd in het straatbeeld, en daardoor niet altijd even zichtbaar. Om de vuilnisbakken in de kijker te plaatsen en bewoners en bezoekers extra te motiveren mee te werken aan een propere stad lanceert de stad een guerrilla-marketingactie.

De vuilnisbakken worden omgetoverd tot vintage-jukeboxen: telkens wanneer iemand iets in de vuilnisbak gooit, klinkt er muziek en start een kleurrijk lichtspel. Zo wisselen Britney Spears, Tina Turner, Snoop Dogg, K3 en The Pointer Sisters elkaar af met toepasselijke nummers als ‘Baby One More Time’, ‘(Simply) The Best’ , ‘Drop It Like It's Hot, ‘Oya Lélé’ en ‘I’m So Excited’.

Philip Heylen, schepen voor stads- en buurtonderhoud: “Muziek zorgt altijd voor sfeer en brengt emoties teweeg. Met onze jukeboxen hopen we de aandacht te trekken van de inwoners en bezoekers van Antwerpen en hen te sensibiliseren omtrent het belang van het goed gebruik van de vuilnisbakken. Want een schone stad is van groot belang. Naast de jukeboxen zullen bovendien alle types vuilnisbakken op het stedelijk grondgebied worden voorzien van een felgroene bestickering om ze meer te doen opvallen in het straatbeeld. Op die manier zullen ze gemakkelijker te vinden zijn en verlagen we bovendien de drempel voor mensen om op een juiste manier met afval om te gaan.”

De komende twee weken worden de twintig ‘Trash Tunes’-vuilnisbakken geplaatst. Ze blijven een maand staan. Daarna verschuiven ze naar districten waar ze tot half juli blijven staan.

Slimme comprimerende vuilnisbakken in de parken

Antwerpen telt 1724 hectare park. Veel mensen gaan er wandelen, fietsen of hardlopen, jongeren komen er samen om te voetballen of gewoon gezellig bij te praten, en kinderen kunnen er naar hartenlust ravotten ver weg van het dagdagelijks verkeer. Op zomerse dagen komen ook veel mensen er picknicken of gewoon genieten van de zon. De vuilnisbakken aan de drukste plaatsen, met bijvoorbeeld de openbare barbecues, moeten dan ook voldoende groot zijn. De stad investeert daarom in comprimerende vuilnisbakken.

“Deze grotere, ‘slimme’ vuilnisbakken drukken het afval samen zodat ze een capaciteit hebben van zes gewone vuilnisbakken”, licht de schepen toe. Bovendien geeft de vuilnisbak de dienst Stadsreiniging een seintje als hij moet worden leeggemaakt.” De eerste zes stuks werden eind maart al geplaatst naar aanleiding van de opening van Spoor Oost. Midden juni komen er nog eens 41 stuks bij in verschillende parken. Tegen 2019 wil de stad alle parken uitrusten met dit type vuilnisbak en komen er 100 comprimerende vuilnisbakken bij, met een totale capaciteit van 600 gewone vuilnisbakken, of een uitbreiding van 15%.

Een propere stad is een gedeelde verantwoordelijkheid

De stad doet heel wat om straten proper te houden, zoals straten vegen, sluikstort ophalen en onkruid en graffiti verwijderen. Door vuilnisbakken te gebruiken, afval correct aan te bieden en sluikstort te melden, helpt elke bewoner of bezoeker om de stad proper te houden. Ook bestaande initiatieven zoals straatvrijwilligers, Stadsmakers enzovoort moedigen buurtbewoners aan om zich samen in te spannen voor een propere en gezellige straat.

Rectangle Lindner_ web RGB.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant