LINDNER_Leaderboard.gif

Asbestattest en asbestinventarisatie: wat vertellen de nieuwe voorschriften

Het verplichte asbestattest komt steeds dichterbij. Als je binnenkort een gebouw van voor 2001 verkoopt, dan moet je als eigenaar over een asbestattest beschikken. Voor de opmaak van zo’n attest kun je vertrouwen op het controleorganisme OCB. Al bijna 60 jaar voert OCB keuringen en controles uit met oog voor kwaliteit. En dat voor zowel particulieren als bedrijven.

Het verplicht asbestattest

Verkoop je een woning, bedrijfsgebouw of andere constructie met als bouwjaar 2001 of ouder? Dan is het in Vlaanderen vanaf 23 november 2022 verplicht om over een asbestattest te beschikken. Bij de verhuur van je pand, ben je dat als gebouweigenaar niet verplicht. Hoe dan ook is het sterk aangeraden om een kopie van je asbestattest aan de huurder te bezorgen.

Wat houdt een asbestattest in?

Een asbestattest is het verslag van de asbestinventaris die je laat uitvoeren door een erkend asbestdeskundige inventarisatie. Bij een asbestinventaris observeren deze experts je gebouw met oog op de geldende regelgeving. Door gebruik te maken van bepaalde meetapparatuur onderzoeken de controleurs of er asbest in het gebouw aanwezig is.

Is er asbest aanwezig? Dan vind je in het verslag van de asbestinventaris advies over het verwijderen ervan. Er wordt ook een maximumtermijn vermeld om de asbest te laten verwijderen. Het attest is 10 jaar geldig, tenzij je gebouw of pand materialen met een hoog risico bevat. In dat geval is het asbestattest slechts 5 jaar geldig.

Wie stelt een asbestattest op?

Alleen gecertificeerde deskundigen mogen een asbestinventarisatie uitvoeren en het bijhorende attest opmaken. De deskundigen weten precies wat asbest is en waar de vezels vandaan komen. Ze weten dan ook alles over de asbestwet- en regelgeving.

Doe een beroep op een ervaren controleorganisme

Voor de uitvoering van een asbestinventarisatie en de opmaak van bijhorend attest doe je beroep op een erkend keuringsorganisme zoals OCB. De experts van OCB herkennen meteen asbestverdachte toepassingen in gebouwen en materialen.

Bovendien is OCB een echte voorloper als het op digitalisering aankomt. Laat je de asbestinventarisatie door de diensten van OCB uitvoeren, dan kun je alles eenvoudig digitaal opvolgen. Dankzij de digitale tools van OCB voldoe je aan alle wettelijke verplichtingen zonder tijd te verliezen met het maken van afspraken en het archiveren van controleverslagen.

Heb je vragen over een asbestattest? Vraag raad aan OCB via onderstaand invulformulier.

Lees meer:

Uit het abc van Training Center: de A van asbestattest

Digitale technische keuringen: snel, accuraat en handig

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en OCB

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • OCB
  • Koningin Astridlaan 60
    2550 Kontich
  • 0800/13 890

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials