LINDNER_Leaderboard.gif
Eerste start-ups nemen intrek in chemie-incubator BlueChem in Antwerpen

BlueChem Antwerpen verwelkomt 4 nieuwe bedrijven

Bedrijventerreinen

Met Calidris Bio, IBEVE, Peace of Meat en Triple Helix kiezen vier innovatieve bedrijven voor de incubator BlueChem in Antwerpen. BlueChem is voor deze jonge ondernemingen de uitvalsbasis voor hun onderzoeks- en bedrijfsactiviteiten.

Met 7 start-ups en scale-ups, de medewerking van 6 internationale ondernemingen en 5 strategische partners, zijn de beschikbare laboratoria en kantoorruimtes van BlueChem al voor bijna de helft ingenomen. Daardoor kunnen er zowat 60 mensen aan de slag.

Wat is BlueChem?

BlueChem is een samenwerking tussen industrie, kennisinstellingen en overheid om innovaties in duurzame chemie van startende en jonge bedrijven te ondersteunen. Deze incubator biedt plaats aan een twintigtal bedrijven en telt 15 labo’s, 24 kantoren, 20 flexplekken en enkele vergaderzalen, verspreid over 4 verdiepingen. Met de steun van BASF, Borealis en INEOS wil de incubator de innovaties opschalen tot op industrieel niveau, en dit in binnen- en buitenland.

Innovaties in duurzame chemie

Na Arpadis, Creaflow en InOpSys, die in december 2019 hun huurcontract in BlueChem ondertekenden, kiezen met Calidris Bio, IBEVE, Peace of Meat en Triple Helix opnieuw vier beloftevolle ondernemingen voor BlueChem.

Calidris Bio is een start-up en zet fermentatietechnologie in om een hoogwaardige, voedzame en betaalbare eiwitbron te produceren met een lage ecologische voetafdruk. De technologie maakt maximaal gebruik van hernieuwbare grondstoffen en heeft een minimale impact op landgebruik of mariene ecosystemen.

IBEVE is een expertisebureau dat deel uitmaakt van de Groep IDEWE en dat ondernemers en hun werknemers dienstverlening biedt op het vlak van veiligheid, duurzaamheid en milieu.

Peace of Meat is een kweekvleesbedrijf dat via biologische processen vet- en levercellen wil kweken, onder meer om diervrije foie gras te produceren.

Triple Helix ondersteunt duurzame innovaties van starters, groeibedrijven en grote ondernemingen om vernieuwende technologieën versneld op de markt te brengen. De ambitie is fors: Triple Helix wil op termijn een internationale speler worden in duurzame chemie.

Gespecialiseerde dienstverlening

De bedrijven in BlueChem kunnen een beroep doen op gespecialiseerde dienstverlening op het vlak van financiering, innovatie, juridische ondersteuning en business development. Zo zorgen de experten van Catalisti, BNP Paribas Fortis, Deloitte en Port of Antwerp voor een service op maat. Ook SAS Institute sluit een structureel partnerschap met de incubator en stelt z’n advanced analytics-platform ter beschikking.

Lees ook: Hoe je start-up financieren?

Netwerk zet BlueChem internationaal in de schijnwerpers

Met Air Liquide, ExxonMobil en Vopak zetten ook opnieuw drie internationale ondernemingen mee hun schouders onder de chemie-incubator. Ondanks het succes van BlueChem beklemtonen initiatiefnemers essenscia, POM Antwerpen, de stad Antwerpen en VITO dat er nog voldoende ruimte is voor extra start-ups.

Financiële steun van Europa, Vlaanderen en de stad Antwerpen

BlueChem kan rekenen op de financiële steun van de Vlaamse overheid via het Hermesfonds en op Europese steun via EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De bouwkosten voor BlueChem bedragen ruim 7 miljoen euro. De stad Antwerpen steunt de jonge ondernemers met het BlueChem Kickstart Fund dat hen financiële ondersteuning biedt bij de inrichting van hun laboratoria.

Lees meer

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Jeni Real Estate

Bekijk de socials