lindner banner set 2 v2 120.jpg

Welkin and Meraki: eerste 5-sterren flexkantoor geopend in Brussel

Bedrijventerreinen

Coworking spaces zijn in opmars, wereldwijd en ook in België. ‘The Artist’, op 3500 m2 aan de Kunstlaan met 253 individuele werkplekken en 100 coworking plaatsen, is de eerste vestiging van ‘Welkin and Meraki’. Met oprichter en CEO Alain Brossé hadden we het over de ambitieuze plannen van deze nieuwe Belgische business center operator.

Ambitieuze plannen

‘Welkin and Meraki’ (W&M) plant over een periode van tien jaar zo’n 200 kantoren voor coworking in innovatieve steden wereldwijd. Met een gemiddelde oppervlakte van 5000 m2, betekent dit 1 miljoen m2 aan kantoren als die ambitie wordt gerealiseerd.

“We willen snel gaan”, zegt Alain Brossé. “Binnen drie jaar hopen we 100 kantoorlocaties te hebben. Naast Brussel komen er in de loop van december 2018 en februari 2019 vier vestigingen bij: Eindhoven, Parijs, London en Luxemburg. Later zullen Shanghai, Amsterdam en Barcelona volgen. In de Verenigde Staten zijn we in onderhandeling voor de eerste tien locaties. Op twee weken tijd is de Parijse vestiging al voor 33% volzet nog voor ze op 4 februari 2019 opent.”

Aandeelhouderschap

Alain Brossé heeft heel wat ervaring in vastgoed en coworking. Hij was business development director EMEA bij Regus en mede-oprichter van Tribes. In januari 2018 richtte Brossé ‘Welkin and Meraki’ op. In juni 2018 was er een kapitaalverhoging tot 6,1 miljoen euro. De Luxemburgse holding Eaglestone Group van Gaétan Clermont en Nicolas Orts, ex-managing partners van CBRE België, verwierf 33 % van de aandelen. Jonas Dhaenens, CEO en stichter van Combell Group die ook investeert in het financieringsplatform voor startups WinWinner, kreeg 16 % van de aandelen in handen. Brossé is meerderheidsaandeelhouder met 51%. De aandeelhouders engageren zich voor minstens vijf jaar.

Alain Brossé: “Het huidig kapitaal moet ons in staat stellen om de 10 à 15 eerste vestigingen te realiseren.”

Inspirerende werkplek

“We spenderen meer van onze tijd op het werk dan thuis en toch zie ik nog steeds zo veel saaie en inspiratieloze kantoren, waar op de koop toe slechte koffie wordt geserveerd. Werkgevers denken te weinig na over de impact van een werkplek op de productiviteit van hun werknemers. Een aangename werkplek is een belangrijke troef om werknemers tevreden te houden en aan zich te binden”, zegt Alain Brossé.

In Brussel zijn er al belangrijke spelers op de flexoffice markt zoals Spaces, Regus, Fosbury & Sons, WeWork.
“Welkin and Meraki positioneert zich in het hogere segment en mikt op grotere bedrijven en KMO’s, minder op startups. We bieden professionals een werkomgeving waar ze zich kunnen ontplooien en gelijkgestemden ontmoeten. Een plek waar ze zich kunnen afsluiten van de drukte van de stad en zich kunnen concentreren”, gaat Brossé verder.

Voor Alain Brossé zijn vijf pijlers essentieel voor een werkplek om productiviteit en creativiteit te stimuleren: een comfortabele werkomgeving en bureau, met een warm design, razendsnelle wifi op corporate niveau, echt goede koffie – W&M heeft zijn eigen koffiemerk – en gezond én lekker eten.

“Architect Benoit Viaene tekende het interieur en Michelin-chef Benoit Dewitte, een van de 50 beste chefs ter wereld, heeft het culinair concept uitgewerkt dat in alle vestigingen zal uitgerold worden.”

Welkin and Meraki, wat betekent de naam?

Alain Brossé: “Welkin betekent: groeien tot het optimum. Dus niet zoals Icarus zijn vleugels verbrandde, maar wel de groei bereiken die perfect aansluit bij jouw bedrijf. Meraki gaat helemaal over de manier waarop je dat niveau bereikt: door je met hart en ziel in te zetten, met passie dus. Dat is onze Meraki-manier om onze klanten de beste service te bieden, zodat zij zich kunnen concentreren op wat er echt toe doet.”

Financieringsmodel

Aanbieders van flexoffice kantoren huren veel vierkante meters met langetermijncontracten. In ruil voor die langetermijncontracten stellen de eigenaars van de panden budgetten ter beschikking voor de inrichting. Ook gratis huurperiodes tijdens de eerste maanden vergemakkelijken de financiering bij het opstarten. Bij W&M is dat niet anders.

“Het kapitaal dat we hebben opgehaald, de financiering hierop en de huurincentives stellen ons in staat snel te kunnen groeien en het risico te spreiden”, stelt Alain Brossé.

Vlaamse KMO’s kunnen op termijn de wereld rond met ‘Welkin and Meraki’

Voor gevestigde Vlaamse KMO’s die in de buurlanden een aanwezigheid wensen, kan W&M een oplossing betekenen. Afhankelijk van de noden van de klant werkt Welkin and Meraki met een lidmaatschap. De werkplaatsen kunnen flexibel gehuurd worden voor een uur, een dag, een maand of zelfs langer.

Alain Brossé: “5-Sterren hoeft niet duur te zijn! Door de grote schaal waarop W&M locaties opent, kan het ook de schaalvergroting in aankoop van materialen en inrichting gebruiken om de prijs te drukken. Een lidmaatschap kost € 50 per maand. Voor dit bedrag kan je bij ons een volledige dag werken en krijg je de lunch erbij. Een maandabonnement om elke dag te coworken kost € 249.”

De prijs van een werkplek

De Cost Occupier Index (COI) leert ons dat de gemiddelde werkplek in België € 11.263 per jaar kost. Daarin zitten alle kantoorgerelateerde kosten in, dus ook de inrichting, schoonmaak, verzekeringen, taksen, enz.  

“Dat is vergelijkbaar met onze werking. De maandelijkse kost van € 600 per werkplek bij Welkin and Meraki is een all-in prijs. Met een jaarkost van € 7.200 zitten wij substantieel lager dan het bedrag dat de COI geeft. In ‘The Artist’ van W&M heb je bovendien een werkplek in de Europese Wijk van Europa, op vijf minuten van het Centraal Station. Met de Cost Occupier Index, die de prijs van de gemiddelde werkplek in België weergeeft, zit je eerder in Aalst of Sint-Niklaas…”, concludeert Alain Brossé.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven