Een bedrijfstuin of groen rond je bedrijf? Dit zijn de tendensen en aandachtspunten

Facility

Naast je bedrijfsgebouw zelf zijn ook de groenaanleg en de omgeving errond bepalend voor de uitstraling van je onderneming. Waar moet je op letten bij de aanleg van je bedrijfstuin en wat zijn de tendensen vandaag? We vroegen het aan Wouter Bervoets van Claes en Humblet tuinarchitecten, een bedrijf dat zo’n 30 jaar ervaring heeft in het ontwerpen, aanleggen en beheren van tuinen voor bedrijven en particulieren.

Ecologisch aspect van bedrijfstuinen

Waar (bedrijfs)tuinen 10 jaar geleden nogal steriel aangelegd werden, is tegenwoordig de beleving van de tuin belangrijk. Wouter Bervoets, landschapsarchitect bij Claes en Humblet tuinarchitecten: “We spreken dan concreet over de beleving van de seizoenen. Daarnaast is ook het ecologisch aspect een aandachtspunt, zodat je tuin aantrekkelijk is voor vlinders, bijen,… Nog een duidelijke tendens is om voor meer soortenrijke gazons te gaan, en om te kiezen voor meer bloemrijke mengsels. Grote monotone beplantingen proberen we sowieso te vermijden. Een (bedrijfs)tuin met diverse planten is duurzamer en beter bestand tegen de hete zomers die we alsmaar meer mogen verwachten.”

Lees verder onder de foto.

Een binnentuin

Voldoende infiltratiezones in je (bedrijfs)tuin?

“Waterafvoer is een ander topic waarmee we rekening houden. Zijn er voldoende infiltratiezones? Kunnen we doorlatende verhardingen aanleggen? Wanneer we toch met stenen werken, bekijken we of het water ertussen in de bodem kan dringen?”

Een daktuin of een groen dak voor je bedrijf?

Claes en Humblet tuinarchitecten legt zich ook toe op de aanleg van daktuinen en groendaken.

“Net als voor al de tuinen die we aanleggen, is ook hier maatwerk het sleutelwoord om de beste oplossing te kunnen aanbieden. Er zijn twee soorten daken, de intensieve daken, waarop je een gebruikstuin kan aanleggen en de extensieve daken, die niet beloopbaar zijn. Bij deze laatste daken telt het visuele aspect, maar er zijn nog een resem voordelen, denk aan de bufferfunctie. Een groendak fungeert als een spons waardoor de afvoer van regenwater vertraagd wordt. Een goede zaak omdat de neerslaghoeveelheden steeds meer zullen pieken.”

Lees verder onder de foto.

Waar (bedrijfs)tuinen 10 jaar geleden nogal steriel aangelegd werden, is tegenwoordig de beleving van de tuin belangrijk.

Daktuin goed voor de akoestiek

Een daktuin werkt isolerend en heeft ook de eigenschap om de akoestiek in het onderliggend gebouw te verbeteren. Het dak slijt ook minder snel omdat de zonnestralen niet meer de roofing kunnen indringen. En last but not least is er het ecologisch aspect. Een daktuin trekt leven aan: vlinders, bijen,…

Heb je bouwplannen en wil je een daktuin? Wouter Bervoets raadt aan om Claes en Humblet reeds vroeg te betrekken in je project, zodat je rekening kan houden met vereiste belasting: “Als we de nodige belasting van je dak niet kunnen realiseren, blijft het resultaat beperkt en is het bijvoorbeeld technisch niet mogelijk om een boom op het dak te plaatsen.”

Klimaatverandering vereist maatwerk

Claes en Humblet tuinarchitecten levert steeds maatwerk: “We trekken niet onze lade open om een of ander ontwerp op je plannen te plakken. We zetten niet eender welke plant op een bepaalde plaats. Er is steeds een grondige analyse van de situatie ter plekke vereist. Klimaatverandering betekent meer dan ooit maatwerk.”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials