Energiemonitoring in de praktijk: grip op je energieverbruik

Energie is voor heel wat bedrijven een grote kostenpost. Maar vaak weten ondernemers niet exact welke installaties echte energievreters zijn. Ze zijn er zich niet altijd bewust van welke toestellen onnodig veel verbruiken. Wil je je verbruik terugdringen en dus kosten besparen, is het zaak om eerst en vooral te weten te komen waar, wanneer en waarom er ergens energie verbruikt wordt. Dat doe je via energiemonitoring.

Inzicht in verbruik, de basis voor energiebesparing

Harm Vervoort, projectmanager en energie-adviseur bij Helexia Flanders, legt uit hoe energiemonitoring er in de praktijk aan toegaat. “De bedoeling is om het energieverbruik te monitoren op een bepaald niveau. Het kan gaan om een hele site, een specifieke ruimte, concrete processen of installaties zoals de verlichting of HVAC. We bekijken wat de energieconsumptie per uur of per kwartier is, zodanig dat we inzicht krijgen in wanneer er verbruik is en waarom er verbruik is. Het doel is om het verbruik terug te dringen en te optimaliseren, zonder dat de gebruiker inboet aan comfort en zonder dat de kwaliteit van het product afneemt.”

Het is net dat doel dat voor Harm zo belangrijk is. “Uiteraard geldt ‘meten is weten’, maar wat ik belangrijk vind, is dat er iets gebeurt met de cijfers en inzichten. Anders heeft de monitoring geen zin.”

Welke inzichten levert een monitoring zoal op?

Veel bedrijven zijn er zich niet van bewust dat heel wat installaties bijna continu aanstaan en dus verbruiken. “Denk maar aan de ventilatie die voortdurend werkt of het licht dat altijd brandt. In productiebedrijven gebeurt het vaak dat transportbanden heel de dag draaien, terwijl er maar af en toe iets op ligt. Persluchtinstallaties zijn ook vaak een schuldige. Op basis van de monitoring komen we meestal tot maatregelen rond slimme sturingen”, legt Harm uit.

Kwaliteitsbewaker voor optimaal energiecomfort

Anderzijds is monitoring voor Harm een kwaliteitsbewaker. “Ook na de installatie van energiebesparende maatregelen blijft monitoring nuttig. Je kunt controleren of alle processen goed lopen. Je ziet wanneer er iets mis is met bijvoorbeeld zonnepanelen en kunt meteen een technicus waarschuwen. Je weet ook wanneer een installatie onderhoud nodig heeft. Zo blijf je optimaal duurzame energie produceren.”

Als klant van Helexia kun je meldingen van je monitoringinstallatie zelf opvolgen, maar je kunt er ook voor kiezen om Helexia in te schakelen, voor een maximale ontzorging. “Als er iets mis is, grijpen wij in op basis van de monitoring. We sturen rechtstreeks mensen het probleem oplossen. Zo moet je je als klant geen zorgen maken over de installatie, want wij zorgen ervoor dat alles goed loopt.”

“Ik sta zeer achter energiemonitoring”, besluit Harm. “Je moet wel altijd de afweging maken of de investering zin heeft ten opzichte van je energiefactuur. Je moet ook iets doen met de inzichten. Maar je hoeft dat niet zelf te doen: Helexia doet het voor jou, zodat jij je op je corebusiness kunt focussen.”

Wil je inzicht krijgen in je energieverbruik? Wil je weten hoe je energie bespaart zonder in te boeten aan comfort? Alles begint bij energiemonitoring door Helexia Flanders! Meer weten? Stel je vraag via het formulier hieronder.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Helexia Flanders

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Helexia Flanders

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials