banner lindner wtc hotel antwerp 980x120.jpg
energiezuinige schoolgebouwen

Vlaanderen investeert in energiezuinige schoolgebouwen

Energiebeheer

21 miljoen euro uit Vlaams Klimaatfonds

In 2019 wordt nog eens 21 miljoen euro uit het Vlaams Klimaatfonds vrijgemaakt voor het energie-efficiënter maken van schoolgebouwen (in het leerplicht- en hoger onderwijs). Tussen 2016 en 2019 zal het investeringsbedrag in het onderwijs opgelopen zijn tot 54 miljoen euro.

 

Energiebesparende maatregelen

De 12 miljoen euro van dit jaar gaat naar scholen in het vrij en officieel gesubsidieerd onderwijs voor de isolatie van muren, daken en vloeren, de vervanging van glas door hoogrendementsglas, de plaatsing van een zonneboiler of een warmtepomp en de vervanging van een ketel door een  hoogrendementsketel.

Inhaalbeweging in scholenbouw

“Het onderwijs heeft met zijn vele gebouwen een groot potentieel om energie te besparen en dus ook de CO2-uitstoot sterk te verminderen. Deze legislatuur loopt er een zeer grote inhaalbeweging in scholenbouw. Er worden honderden nieuwe scholen gebouwd en bestaande gebouwen worden grondig gerenoveerd. Toch bestaan er nog een pak verouderde schoolgebouwen die vaak veel energie verbruiken. Door klimaatvriendelijke investeringen voorrang te geven, investeren we sneller in het duurzamer maken van ons onderwijspatrimonium. Dat is niet alleen goed voor de scholen dankzij de lagere energiekosten, maar vooral ook voor het milieu”, aldus minister Crevits.