Vleemo plaatst windturbines in Antwerps havengebied

Energiebeheer

Burgers participeren in hernieuwbare energie

Vleemo gaat 8 windturbines plaatsen in het zuidelijk deel van de Haven van Antwerpen. 7 ervan komen op nieuwe locaties. De 8ste vervangt een ouder type windturbine, met minder energieopbrengst.

Het gaat om een investering van meer dan 40 miljoen euro, die op 15 mei 2019 trots werd aangekondigd door Vlaams minister van omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) en havenschepen Annick De Ridder (N-VA).

Voor 2 locaties loopt wel nog een beroepsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Nieuw type radar

In het gebied zijn er belangrijke natuurwaarden, o.a. door de aanwezigheid van een vogelrichtlijngebied. In verschillende zones is er bijkomend onderzoek nodig, zoals naar de vliegbewegingen van vogels. Vleemo heeft daarom geïnvesteerd in een nieuw type radar, een grote hulp voor ornithologen om het gedrag van vogels in de buurt van windturbines in kaart te brengen. Het onderzoek zou het pad moeten effenen om de volgende jaren nog vele windturbines bij te bouwen in het havengebied.

 

Burgers kunnen participeren

Vleemo en Hefboom richtten samen ook een coöperatieve vennootschap op, die de naam Wind voor "A" meekreeg. Burgers kunnen daarin via achtergestelde leningen middelen verschaffen om de verdere uitbouw van de windparken op rechteroever mogelijk te maken. Het is dus niet de bedoeling dat u rechtstreeks participeert in de CV. Door enkel leningen te verstrekken in de windprojecten heeft ‘Wind voor “A” ervoor geopteerd om zoveel mogelijk de risico’s voor de aandeelhouders van de coöperatie te beperken. De leningen worden verstrekt in windprojecten in de Haven van Antwerpen die reeds bewezen hebben goed te functioneren.

U kan vanaf 15 juni – niet toevallig Internationale Winddagintekenen op het kapitaal van de CV, via www.windvoora.be

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials