lindner banner set 2 v2 120.jpg
Waregem Business Park, co2 neutrale bedrijfssite

Waregem Business Park is eerste CO2-neutrale bedrijfssite

Energiebeheer

Projectontwikkelaar ION bouwt klimaatneutraal business park

Het Waregem Business Park is het eerste business park in ons land dat volledig CO2-neutraal is. Om de 11.597 m² grote site te bouwen, leverde projectontwikkelaar ION zware inspanningen op het vlak van materiaalkeuze en energieverbruik. Samen met weervrouw Jill Peeters en minister van energie Bart Tommelein (Open Vld) roept ION op om zoveel mogelijk bouwprojecten klimaatneutraal te realiseren.

Compensatie uitlaatgassen van vrachtwagens

Met het project werd in totaal 16.579 ton CO2 geneutraliseerd. Zelfs de uitlaatgassen van de vrachtwagens die af en aan reden, zijn gecompenseerd door te investeren in een klimaatproject in Oeganda. “Wanneer alle nieuwe bouwprojecten in ons klimaatneutraal zouden zijn, besparen we jaarlijks voor ongeveer 13 miljoen ton aan CO2-uitstoot”, stelt Davy Demuynck, managing partner van ION.

ION werkte voor de realisatie van het Waregem Business Park samen met CO2Logic, specialist in het berekenen, verminderen en compenseren van CO2-uitstoot.

Gebruik van klimaatvriendelijke bouwtechnieken

CO2Logic rekende uit dat de bouw van de bedrijfssite 16.579 ton CO2-uitstoot zou vergen, of het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 1550 Belgische gezinnen of van meer dan 99 miljoen kilometer rijden met de wagen. Om deze CO2 te compenseren deed ION beroep op plaatselijke aannemers en leveranciers en werd het energieverbruik tijdens de bouw goed in de gaten gehouden. ION koos ook voor klimaatvriendelijke bouwtechnieken zoals geothermie, groendaken, regenwaterrecuperatie, LED-verlichting, extra zonwerend glas,…

Onvermijdelijke CO2-uitstoot compenseren

De onvermijdelijke uitstoot, d.w.z. de uitstoot die niet verminderd kon worden door klimaatvriendelijke bouwmaterialen of andere duurzame technieken, werd gecompenseerd door het project ‘Saving Trees’ in Oeganda financieel te steunen. Dat heeft tot doel om efficiëntere oventjes onder de lokale bevolking te verspreiden.

Weervrouw Jill Peeters en energieminister Bart Tommelein beschouwen het Waregem Business Park als een voorbeeldproject.

“Vandaag weten 7 op de 10 bedrijven in ons land nog altijd niet hoe groot hun impact is op het klimaat, laat staan dat ze er dan ook iets aan willen of kunnen doen. Dat moet beter. De kennis over duurzaam ondernemen is er. We moeten nu alleen nog het verstand en de energie hebben om eraan te beginnen”, stelt Jill Peeters.

ION ontving voor de bouw van de bedrijfssite in Waregem het CO2 Neutral® label. Dit label werd ontwikkeld door CO2Logic in samenwerking met certificatie-orgaan Vinçotte en gebaseerd op de internationaal erkende normen.