LINDNER_Leaderboard.gif

Energiesoftware moet (petro)chemie groener maken

Facility

Energiespecialist Condugo wil met hun Energy Hub-software industriële bedrijven helpen om de Europese klimaat- en energiedoelstellingen van de Green Deal te behalen. Met de steun van het Vlaio (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) start het bedrijf een pilootproject van 1 miljoen euro binnen de (petro)chemie.

De grootste uitdaging van de komende decennia is zonder twijfel de klimaatverandering proberen te temperen. Concepten als ‘energiebeleidsovereenkomst’ en ‘Emission Trading System’ zijn in het leven geroepen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot op te volgen en te verlagen, om zo de steeds strenger wordende klimaatdoelstellingen te behalen.

“Vooral voor de grote procesindustrie is dat niet evident,” stelt Xavier De Moor, CEO van Condugo. “De meest voor de hand liggende ingrepen hebben we ondertussen gehad. Nu loopt iedereen vast in de volgende stappen. Die vereisen immers veel dieper inzicht in hoe de energiestromen op een productiesite zich exact gedragen.”

Transparantie in energiestromen

Daarom ontwikkelde Condugo de afgelopen jaren de Energy Hub. Deze software biedt industriële bedrijven transparantie in hun energiestromen, waardoor ze gericht kunnen inzetten op minder uitstoot, een hogere efficiëntie en meer gerichte en duurzame investeringen.

Vorig jaar startte Condugo een project op om de Energy Hub ook geschikt te maken voor de (petro)chemie. In deze omgeving spelen complexe proces- en energiestromen bij uitstek de hoofdrol. Na een strenge selectie werd het voorstel door de Europese Commissie voorzien van een ‘Seal of Excellence’ wegens zijn innovatief karakter en de grote impact op het klimaat. Daarop besliste Vlaio om gedurende 2 jaar steun toe te kennen aan Condugo.

Borealis partner in pilootproject

Met dit pilootproject van 1 miljoen euro worden de mogelijkheden van de Energy Hub-software verder uitgebreid, komt er een investeringstoolkit en wordt alles uitgetest op een aantal pilootsites. De bedoeling van het project is om de (petro)chemie in staat te stellen blijvend, overtuigend en economisch verantwoord te voldoen aan alle klimaatdoelstellingen.

Chemiebedrijf Borealis werkt mee aan het pilootproject. “We werken al jaren aan de duurzaamheid en aan de uitstoot van onze fabrieken. Om dit aan te houden moeten we nu veel gedetailleerder vat krijgen op onze energiestromen”, aldus Thibaud Van Lindt, energiemanager voor België en Nederland bij Borealis.

Op zoek naar bijkomende pilootsites

Condugo zoekt bijkomende partners die gedurende minstens 1 jaar als pilootsite willen optreden voor dit project. Dit houdt concreet in dat er een analyse wordt gemaakt van de energiestromen en dat die systematisch worden opgevolgd.

“Deelnemers krijgen veel toegevoegde waarde in de vorm van gepersonaliseerde analyses, permanente opvolging door onze specialisten en toegang tot state-of-the-art software. In ruil vragen we op gezette tijden input en feedback rond de werking van het platform, verdere verbeteringen en mogelijkheden om het te integreren in de bestaande systemen. Het moet voor alle partijen een win-win opleveren”, aldus nog Xavier De Moor.

Lees meer artikels over energiebeheer

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials