Globale tendensen, regionale ontwikkelingen: de vastgoedmarkt volgens DG Real Estate

Zeggen dat er in de vastgoedsector de voorbije jaren heel wat bewoog, is een open deur intrappen. Corona, e-commerce, thuiswerken en economische uitdagen hadden twee jaar lang een grote invloed op de sector. Maar hoe ziet die er vandaag uit? In dit artikel lees je de belangrijkste ontwikkelingen op de vastgoedmarkt volgens DG Real Estate.

Het nieuwe werken en duurzaamheid: vastgoed na de pandemie

De coronapandemie krijgt steeds minder grip op de vastgoedsector. Vooral het logistieke en residentiële vastgoed doen het erg goed. Winkelvastgoed en kantoren, twee sectoren die stevige klappen kregen, stabiliseren zich en vertonen lichte groei. Deze tendensen zien we ook in België.

Deze ontwikkelingen in de vastgoedsector zijn volgens DG Real Estate onder andere te herleiden tot veranderingen in de manier waarop bedrijven gebruik maken van hun kantoren. De ad hoc beslissingen rond thuiswerk ruimen stilaan plaats voor een uitgekiend kantoorbeleid. Zaken als welzijn op het werk, technologieën voor geconnecteerd werken en de war for talent zijn belangrijke factoren in dit beleid.

Daarnaast heeft duurzaamheid ook een steeds grotere impact op de sector. Dat is zowel het geval in de residentiële markt als die van het bedrijfsvastgoed. De experten van DG Real Estate zijn ervan overtuigd dat het belang hiervan in de toekomst alleen maar zal toenemen.

De vastgoedmarkt volgens DG Real Estate: kantoren

Naar het einde van 2021 toe vertoonde de kantoormarkt globaal een mooi herstel. In Europa bleef het leasingvolume in Q4 van vorig jaar echter nog meer dan 10% lager dan voor 2020. Wereldwijd blijft een kleine 15% van de totale kantooroppervlakte vrij.

De prijzen van kantoren, en dan vooral van premium kantoorruimtes, bleven de afgelopen jaren tamelijk stabiel. In België heeft er geen grote leegloop plaatsgevonden. De kantoormarkt is volgens DG Real Estate wél onherroepelijk veranderd, met een duidelijke tendens naar kleinere en compacte oppervlaktes vaak aangevuld met bijzondere aandacht voor grotere sociale ruimtes.

Ontwikkelingen in het winkelvastgoed

Naast de kantoren had het winkelvastgoed het ook erg moeilijk tijdens de pandemie. Toch deed deze sector het in 2021 wereldwijd veel beter dan het jaar voordien. Bovendien neemt de vraag naar winkeloppervlakte op toplocaties toe, ook in onze Belgische steden. Daarnaast zijn ook kleinere centra en winkelparken geliefde bestemmingen voor retailers die geloven in het hybride model en zich dichtbij hun klanten willen vestigen.

De logistieke vastgoedmarkt volgens DG Real Estate

De logistieke vastgoedmarkt groeide volgens DG Real Estate de voorbije jaren als nooit tevoren. Met de opkomst van e-commerce nam ook de vraag naar logistiek vastgoed toe. De grote vraag en het beperkte aanbod deden de huurprijzen wereldwijd stijgen. In Europa gaat het om een stijging van maar liefst 10%.

Waar de gemiddelde leegstand in Europa zo’n 4% bedraagt, is dit België minder dan 1% . Vooral in Antwerpen en Brussel is de nood prangend en de beschikbare ruimte heel schaars. De vraag is dus vele malen groter dan het aanbod. Dit zorgt ervoor dat logistiek vastgoed een uitstekende investering blijft.

Langzaam herstel van de horecasector

De ontwikkelingen in de sector van het horecavastgoed verschillen van land tot land en zijn sterk onderhevig aan het gevoerde coronabeleid. Hotels en resorts vertonen een sneller herstel dan het binnenstedelijk horecavastgoed, dat zich wat langzamer herpakt.

Wil je weten wat er beweegt op de vastgoedmarkt? DG Real Estate is jouw partner voor bedrijfs- en investeringsvastgoed. Neem contact op via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DG Real Estate

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DG Real Estate

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials