lindner banner set 2 v2 120.jpg

Is jouw bedrijf bijenvriendelijk?

Groenaanleg & -onderhoud

In de bres voor onze kleine honingleveranciers

Bijen zijn letterlijk van levensbelang voor onze natuur. Deze insecten zijn de belangrijkste bestuivers van wilde planten en van tal van land- en tuinbouwgewassen. Maar het gaat niet goed met onze bijenpopulaties. Dat is genoegzaam bekend. Als bedrijfsleider kan je je steentje bijdragen om deze nuttige insecten van uitsterven te behoeden, en dit reeds zonder grote inspanningen.

Bijenvriendelijke inrichting van bedrijfsterrein

Zo kan je bij de inrichting en het beheer van je bedrijfsterrein zorgen voor een bijenvriendelijke omgeving. Het kan al met enkele zeer eenvoudige ingrepen.

Laat het gras maar groeien

Heb je een gazon? Laat die dan niet te vaak maaien (maximaal 5 keer per jaar) en zeker niet bemesten. Zo creëer je ideale groeiomstandigheden voor bloemen als madeliefjes en rolklaver.

De juiste bloemensoorten

Bij de aanleg van een bloemborder kies je best voor inheemse planten- en bloemensoorten en vermijd je dubbele bloemen. Dat zijn bloemen waarvan de meeldraden en stampers via kunstmatige selectie vervormd zijn tot bloemblaadjes. Zijn aantrekkelijk voor bijen, zeker met wat kalk in de bloemborder: slangenkruid, wilde chicorei, betonie,…

Steek bloembollen in de grond

Plant in het najaar bloembollen, zoals vingerhelmbloem, gewone vogelmelk en boerenkrokus. Deze beginnen reeds vroeg in het jaar te bloeien, tot groot plezier van bijen en vlinders.

De juiste pot- en balkonplanten

Ook in potten kunnen de juiste bloemen en planten iets betekenen voor de bijen. Je opteert best niet voor begonia’s en petunia’s, maar voor grasklokjes, wilde reseda, ezelsoren,…

Installeer een groendak of een verticale tuin

Voor de beplanting van een groendak of een verticale tuin kan je ook rekening houden met bijenvriendelijke soorten.

Installeer een bijenhotel

Van de om en bij 350 bijensoorten die in ons land leven er 300 solitair, in holletjes, die ze echter steeds minder vinden. Je kan daaraan verhelpen door een bijenhotel op te hangen.

Waarom geen bijenkast?

Heb je voldoende plaats? Waarom zou je dan niet een of meerdere bijenkasten plaatsen in samenwerking met een imker? Leuk meegenomen is dat je regelmatig een potje honing kan oogsten.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant