Greenhouse Antwerpen © Conix RDBM Architects

Na verticale tuinen nu ook verticale microbossen in de stad

Groenaanleg & -onderhoud

Projectonwikkelaar Triple Living kondigde zopas aan een van de ‘groenste gebouwen van België’ tegen 2022 te realiseren in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid. Verticale tuinen zitten in de lift. Een van de eerste initiatieven was het kantoorgebouw Greenhouse Antwerp dat in 2016 een groene gevel met 50.000 levende planten kreeg.

Palazzo Verde

Tegen 2022 zal er in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid een appartementsgebouw met verticale begroeiing komen: Palazzo Verde.
Nieuw Zuid is een stadsuitbreidingsproject met twaalf hectare groen, ongeveer de helft van de totaaloppervlakte. Projectontwikkelaar Triple Living stelt dat Palazzo Verde 'het groenste gebouw van België' wordt naar een ontwerp van Stefano Boeri. De vergunningsaanvraag is ingediend en Triple Living hoopt in de loop van 2019 met de bouw te kunnen beginnen.

Verbetering van de luchtkwaliteit

De Italiaanse architect Boeri realiseerde in zijn thuisstad Milaan al de indrukwekkende Bosco Verticale woontorens.
De 50 appartementen van het L-vormige gebouw Palazzo Verde zijn een woonproject met een symbiose tussen architectuur en natuur. Het gebouw moet bijdragen tot de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad.

Op de site van de projectontwikkelaar lezen we: “Een microbos op de daktuinen en balkons is goed voor 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten. Samen zuiveren ze meer dan 30 ton CO2 per jaar. Naast drie collectieve daktuinen en grote balkons, beschikt Palazzo Verde ook over een riante binnentuin van 360 m2. Zo zijn alle appartementen verbonden met groen, in een gebouw waar leefbaarheid centraal staat.”

Verdichting en vergroening

Verdichting en tegelijkertijd gebouwen zo groen mogelijk maken is alvast een aanpak die verschillende architecten toepassen.
In 2016 deed het Antwerpse architectenbureau Conix RDBM in opdracht van Intervest Offices & Warehouses al een renovatie van een kantoorgebouw. Greenhouse Antwerp aan de Uitbreidingsstraat 66 in Berchem kreeg een groene gevel waarin 50.000 levende planten werden verwerkt. 

Positieve effecten van verticale tuinen en groene gevels

De greenwall van Greenhouse Antwerp is een mix van hoofdzakelijk inheemse planten zoals duizendblad, leeuwenklauw en heesterganzerik, aangevuld met extra accentbeplanting zoals bossalie, dubbelloof en varens.

Afhankelijk van het seizoen ziet de verticale plantentuin er telkens anders uit. Dit ecosysteem met specifieke behoeftes biedt veel positieve effecten. Onderzoek heeft aangetoond dat binnensteden met groen ’s zomers al snel enkele graden koeler zijn. Groene gevels dragen bij aan het terugdringen van het urban heat island effect. Bovendien zorgen ze voor meer biodiversiteit en nemen de planten luchtverontreinigende stoffen op, met name ultrafijne deeltjes die diep in de luchtwegen ingeademd worden.

Foto: Greenhouse Antwerpen © Conix RDBM Architects

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials