PLNT: indoor vertical farm Antwerpen

PLNT: de eerste grote indoor vertical farm in Antwerpen

Groenaanleg & -onderhoud

PLNT – je spreekt het uit zoals ‘plant’ in het Engels – is een initiatief van twee gedreven en ecologisch betrokken ondernemers, Niels De Caigny en Nikolas Sterck, en een gewetensvolle investeerder, Hans Snijder.

Waar biologisch de norm wordt, mikt PLNT hoger

Vanuit de volle overtuiging dat er een betere en duurzamere manier is om voedsel te kweken, kwamen Niels De Caigny en Nikolas Sterck aankloppen bij Hans Snijder van Rauland Capital. Vanuit zijn grote betrokkenheid met een duurzame wereld was Hans al vlug overtuigd van het unieke project dat hem werd voorgesteld: smaakvolle kruiden en bladgroenten van uitzonderlijke kwaliteit op een bijzonder milieuvriendelijke manier kweken in de stad. En dat gebeurt onder de beste omstandigheden, in afgesloten containers op ’t Nieuw Zuid in Antwerpen.

Variëteit

Momenteel biedt PLNT zo’n 15 soorten kruiden en bladgroenten aan. Plantkruiden die uit de vergeethoek zijn gehaald zoals zuring, snijbiet en rode melde, maar ook meer hippe basilicumvariëteiten zoals limoen basilicum, anijs basilicum, Thaise basilicum. En nog veel meer.

Doelgroep

PLNT richt zich primair op chefs die op zoek zijn naar hoogkwalitatieve, duurzame producten. Kortom, producten die hún gerechten nóg beter doen smaken. De geïnteresseerde consument kan echter ook op enkele lokale plaatsen (o.a. in het PIXELcafé in het Fotomuseum) de bijzondere kruiden en bladgroenten kopen. Uiteraard in herbruikbare verpakking: een glazen bokaal.

Extreem milieuvriendelijk

“Bij PLNT zetten we niet één, niet twee maar tien stappen vooruit als het om duurzaamheid gaat. Onze hele keten is erop gericht. We zijn CO2 neutraal, hergebruiken 95% van ons water en draaien op groene energie”, zegt Niels De Caigny. “We doen aan vertical farming: we optimaliseren onze kleine oppervlakte door in de hoogte te telen. We gebruiken geen wegwerpverpakkingen, dus zero waste. En leveren… dat doen we op de fiets!”, gaat Hans Snijder verder.

Gans het jaar dezelfde hoogstaande kwaliteit

Van het grijze, koude Belgische weer hebben de gewassen geen last. “In onze hoogtechnologische gerobotiseerde omgeving verwennen we onze planten. We geven exact wat ze nodig hebben en creëren een optimaal klimaat. Zo kunnen we het hele jaar door op een efficiënte manier bijzonder smaakvolle planten met een constante kwaliteit kweken”, benadrukt Nikolas Sterck.

Niels de Caigny: De lekkerste basilicum? Die vind je in de zomer in Italië. En bij PLNT het hele jaar rond. We kunnen namelijk elk klimaat nabootsen. Aantal uren licht, temperatuur, hoeveelheid water, windsnelheid, alles wordt geoptimaliseerd voor het bekomen van de beste smaak.

Hans Snijder: “Onze planten zijn hermetisch afgesloten van de buitenwereld en worden nergens mee bespoten. We gebruiken niet één druppel pesticide of andere bestrijdingsmiddelen. Je kan onze planten plukken en eten! Puurder kan niet én dat proef je!”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials