Het rendement van winkelvastgoed: verschuivingen naar de rand

Het winkelvastgoed krijgt met een opeenvolging van veranderingen te maken. Eerst was er de coronacrisis en de pijlsnelle opkomst van de e-commerce. Vandaag zetten de energiecrisis, de toenemende inflatie en stijgende rentes de sector onder druk. De afgelopen jaren toonde het winkelvastgoed zich bijzonder veerkrachtig. Maar wat zijn de mogelijkheden voor retailers en investeerders vandaag en in de toekomst. We vroegen het aan de specialisten van DG Real Estate.

Veerkrachtig winkelvastgoed

Eerder dit jaar schreven we dat de coronapandemie het winkelvastgoed niet klein had gekregen. Hoewel de sector heel wat moeilijkheden kende in 2020 en 2021, sloot hij dat laatste jaar af met een mooie groei tegenover het voorgaande. Vooral de vraag naar winkeloppervlakte op toplocaties nam toe in de Belgische (centrum)steden. Daarnaast bleven ook winkelparken en minder grote centra het erg goed doen tijdens de coronajaren.

De zoektocht naar hogere rendementen

Vandaag staat het winkelvastgoed voor nieuwe uitdagingen: inflatie, rentestijgingen en torenhoge energieprijzen. Welke verschuivingen brengt dit met zich mee in de sector?

Bob Devolder: “Vanzelfsprekend hebben ook deze nieuwe ontwikkelingen gevolgen op de sector. De hoge rentes zetten druk op het winkelvastgoed. Als die stijgen tot 4% procent, willen investeerders uiteraard een hoger rendement. Waar dat voordien gemiddeld 5% was, bedraagt dat nu 6 tot 6.5%. Met de opeenvolging van crises in hun achterhoofd willen zij hun investeringen ook op kortere termijn terugverdienen. Niet langer 20 jaar, maar 10 of 15 dus. Als gevolg van deze ontwikkelingen zien we op sommige locaties goedkopere verkoopprijzen.”

Winkelvastgoed in de rand

Investeerders zoeken dus naar hogere rendementen op hun winkelvastgoed. Waar kunnen zij dat realiseren?

Werner De Geyter: “De absolute toplocaties zoals de Antwerpse Meir doen het steeds goed. Er moet al heel wat gebeuren voor dat verandert. Maar elders in Antwerpen of in de Belgische centrumsteden wordt zo’n hoog rendement al wat moeilijker. Daarom zien we een verschuiving naar de rand.”

Jarno Vandermeren: “Inderdaad. Op zogenaamde B- of C-locaties is een hoger rendement op het geïnvesteerde bedrag mogelijk. In het Antwerpse gaat dat dan over randgemeenten met goede winkelkernen zoals Edegem en Mortsel. De relatief lage vastgoedwaardes op die locaties, gekoppeld aan stijgende huurprijzen zorgen ervoor dat hier meer activiteit is, zeker als het gaat over verkoop.”

Specialist in winkelvastgoed

Deze verschuiving van de stad naar de rand, vraagt ongetwijfeld om specifieke kennis en expertise. Hoe belangrijk is de rol van de makelaar vandaag?

Werner De Geyter: “Die wordt elke dag belangrijker. Je hebt immers iemand nodig die van alle markten thuis is. Een expert die dus niet alleen zijn weg weet in de binnenstad maar het winkelvastgoed ook van binnen en buiten kent in de randgemeenten. DG Real Estate is zo’n partner. Wij zijn met succes actief op AAA-locaties. Maar we bouwden door de jaren heen een onvergelijkbare expertise op B- en C-locaties. Ook daar slagen wij erin om meerwaarde te creëren voor alle partijen.”

Ben je op zoek naar een kwalitatief winkelpand met goed rendement? Neem dan snel contact op met DG Real Estate via onderstaand invulformulier.

Lees ook:

Het groeiverhaal van DG Real Estate: opnieuw de grootste, onafhankelijke winkelmakelaar

Winkelvastgoed op AAA-locaties: óók de specialiteit van DG Real Estate

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DG Real Estate

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DG Real Estate

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials