banner lindner wtc hotel antwerp 980x120.jpg

De Airbnb Story, een verhaal met een happy end?

Hotels

Didier Boehlen, voorzitter Antwerpse hotelsector over Airbnb

In de boekhandel ligt momenteel de Nederlandse vertaling van The Airbnb Story van de New Yorkse Leigh Gallagher. Het verhaal schetst hoe de twee arme studenten Brian Chesky en Joe Gebbia samen met hun vriend en nerd Nathan Blecharczyk het online booking platform voor privé-accommodaties lanceerden. Hoe zit het precies met Airbnb bij ons in Vlaanderen? We vroegen het aan Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Association.

Overnachten in hotel of elders

Didier Boehlen: “Op 1 april 2017 is er een nieuw logiesdecreet op Vlaams niveau in werking getreden. Belangrijk daarin is de meldingsplicht. Die bestond vroeger niet. Als je vandaag een Airbnb wil beginnen, dien je toch enkele administratieve formaliteiten vervullen, waaronder een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en een brandattest voorleggen, gekeurd door een erkend controleorgaan. Het gaat dus ook om een bepaalde, zij het beperkte, investering. Dit schrikt mensen die het zo eens een keertje willen proberen wat af.”

Controle is niet voldoende

“Of dit logiesdecreet voldoende is? De Vlaamse overheid reikt de vergunning voor een Airbnb uit, maar het is aan de lokale overheid om daar controle op uit te voeren. Wij zijn ervan overtuigd dat er een grote lacune is op dat vlak en dat er nog steeds veel logeeradressen niet aangemeld zijn. Maar het Antwerps stadsbestuur ziet daar geen graten in.”

Impact van Airbnb op de stad

Didier Boehlen ziet op termijn een negatieve impact van Airbnb op een stad als Antwerpen.

“De Antwerpse politiek blijft inzetten op toerisme en dit heeft tot gevolg dat er meer alternatieve accommodaties zullen bijkomen, zonder dat men weet waar. Minister Ben Weyts heeft Airbnb weliswaar in gebreke gesteld voor het feit dat het platform geen lijst met accommodaties wil publiceren, maar Airbnb is daar nog niet op ingegaan. Het fenomeen heeft op termijn een negatieve impact op residentiële bewoning, lange termijn verhuur, vastgoedprijzen,… en kan ook voor overlast zorgen. Je zal maar onder een airbnb appartement wonen dat elk weekend aan een groep toeristen verhuurd wordt, die er graag een feestje bouwen.”

Een stop op Airbnb

Er moet, nog volgens de voorzitter van AHA, een weloverwogen beleidsmatige visie zijn op het toeristisch deelplatform. “Ik zie dat grote steden waaronder Amsterdam vandaag een stop zetten op Airbnb omdat er teveel overlast van komt. Het karakter van een stad verandert erdoor. Nu, Antwerpen is Amsterdam niet, maar er dient toch een beleid te zijn rond alternatieve deeleconomie. Op den duur is er geen lokale bewoning meer in de stad. Airbnb kan een uitkomst bieden in regio’s waar weinig of gebrekkige accommodaties zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan het te slapen leggen van bezoekers aan Tomorrowland bij buurtbewoners, maar in grote steden denkt de lokale overheid daar na over een goed beleid.”

Antwerpen uitbouwen tot congresstad

“Het Elisabeth Center, het nieuwe congrescentrum naast de Antwerpse Zoo is vandaag een goed jaar open. Er hebben al enkele mooie congressen plaatsgevonden en er lopen ook enkele aanvragen voor toekomstige meerdaagse congressen. We hopen dat die aanvragen ook geconverteerd geraken. Wel blijft het een uitdaging om de congresaccommodatie voldoende beschikbaar te houden voor meerdaagse congressen of seminaries. Er gaan immers veel activiteiten door in het Elisabeth Center, ik denk aan de concerten van de Filharmonie, musicals van de Zoo,… Hopelijk kan Antwerpen zich in de toekomst als echte congresstad op de kaart zetten.”

Hotelsector rendabel houden

De Antwerpse hotels rendabel houden, dat blijft volgens Didier Boehlen toch de uitdaging voor de volgende jaren. “Zes tot zeven jaar geleden stond er voor Antwerpen op booking.com een honderdtal aanbieders van hotels en andere accommodaties. Vandaag zijn dat er 250. Er is veel alternatieve accommodatie bijgekomen…. Dat er ook een paar mooie hotels zijn bijgekomen, is positief, en ook de volgende jaren zullen er nog enkele nieuwe hotels aan het aanbod toegevoegd worden en de bestaande hotels breiden uit. Dit komt de kwaliteit van de bestemming ten goede. Antwerpen groeit zo uit tot een mooie hotelbestemming. Het stadsbestuur investeert goed in internationale marketing. Zeker op leisure gebied zien we een verschil. Tijdens de weekends draaien de hotels goed. Het zakelijk toerisme tijdens weekdagen mag nog wat volumineuzer worden. We hopen dat dit de volgende jaren verder toeneemt.”

 

Rectangle Lindner_ web RGB.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven