lindner banner set 2 v2 120.jpg
BIV onderschept 34 nepmakelaars

BIV onderschept 34 nepmakelaars en tikt 261 vastgoedmakelaars op de vingers

Immo

De strijd tegen nepmakelaars lijkt z’n vruchten af te werpen. Het voorbije jaar werden er 34 door het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) onderschept, iets minder dan in 2017. 261 werden op de vingers getikt, omdat ze deontologisch over de schreef gingen.

“Nepmakelaars zijn mensen die zonder erkenning werken, en dus ook niet de nodige kennis hebben, niet verzekerd zijn, enz. In het slechtste geval kan dat voor de consument tot absolute drama’s leiden,” zegt Stefaan Leliaert, voorzitter van het BIV. “We kijken erop toe dat het beroep inhoudelijk kwalitatief verder wordt verbeterd.”

Professionalisering van vastgoedmakelaars zet zich door

Het makelaarsberoep mag dan wel populair zijn, wie straks vastgoedmakelaar wil worden, zal (nog) beter zijn best moeten doen. Zo zet het BIV in op vernieuwing en verdere professionalisering van de stagiair-vastgoedmakelaars.

Concreet moet elke vastgoedmakelaar – zowel bemiddelaar als syndicus – nu jaarlijks 10 uur vorming volgen. Wie zowel bemiddelaar als syndicus is, moet dus 20 uur opleiding volgen. Daarnaast krijgen ze ook meer coaching via online cursussen rond de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals wetgeving rond verkoop, huurovereenkomsten, anti-discriminatie, etc. “De tijd dat iedereen zomaar vastgoedmakelaar kon worden, is al lang voorbij. Een vastgoedmakelaar moet zowel juridisch, commercieel als technisch voldoende kennis in huis hebben,” aldus Stefaan Leliaert.

Vastgoedmakelaar betrokken bij drie kwart van alle verkopen

Die optimalisatie is nodig, stelt het BIV, want nooit eerder deden zoveel Belgen beroep op een vastgoedmakelaar. Volgens de meest recente cijfers verloopt nu al 73 procent van de verkopen via een vastgoedmakelaar, terwijl dat dertig jaar geleden nog maar 17 procent was.

Stagiair-vastgoedmakelaars

Van de 10.431 vastgoedmakelaars in ons land zijn er vandaag 2.102 actief als stagiair. Ook het traject voor de stagiair-vastgoedmakelaar wordt geoptimaliseerd. “Programma’s zoals Huizenjagers geven soms een eenzijdig beeld van het vastgoedmakelaarsberoep en zouden de indruk kunnen wekken dat iedereen zomaar het beroep kan uitoefenen. Het tegendeel is waar, want vastgoedtransacties verlopen vandaag complexer dan ooit. Het is dus zeer goed om de stages van toekomstige vastgoedmakelaars verder te verbeteren.”

De stagiairs horen o.a. over een toegangverlenend diploma te beschikken en moeten bij het begin van hun traject eerst een competentietest afleggen. Nadien kunnen ze hun stage doorlopen, waarna ze nog een bekwaamheidsproef dienen af te leggen. Om die testen op punt te zetten, werkte het BIV samen met verschillende hogescholen.

In welke provincie werken de meeste makelaars?

De provincies waar het beroep het meeste succes kent, zijn volgens het BIV West-Vlaanderen waar 1.579 vastgoedmakelaars actief zijn. Daarna volgen Antwerpen met 1.384 makelaars en Oost-Vlaanderen met 1.365 makelaars. De gemiddelde leeftijd van de vastgoedmakelaar in ons land is 48 jaar, terwijl men gemiddeld op 34 jaar aan z’n stage begint.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Patrimmonium Vastgoedmakelaars

  • Neovest

  • CoDa Architectenvennootschap bvba