Elke week maken 160 oude Belgische gebouwen plaats voor nieuwbouw

Immo

Ons oud patrimonium gaat in een recordtempo tegen de vlakte. In 2018 sloopte de Belgische bouw- en vastgoedsector liefst 8.278 gebouwen ouder dan 20 jaar, dat zijn er gemiddeld 160 pér week. Zo blijkt uit een analyse van makelaar ERA. Opvallend: in het overgrote merendeel van de gevallen gaat het om zogeheten ‘reconversieprojecten’. Daarbij maken oude kantoren, woningen en fabriekspanden plaats voor nieuwbouw.

Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium: “We zijn ons verouderd patrimonium aan een recordtempo aan het afbreken of ingrijpend aan het renoveren. En in 95 % van de gevallen zal zo’n afbraak gebeuren om er een nieuwbouwproject in de plaats te zetten. Een leegstaand ziekenhuis dat plaats maakt voor een nieuw kantoorgebouw, of een oude fabriek die vervangen wordt door een nieuwe woonwijk, dergelijke reconversieprojecten komen steeds vaker voor - en dat is een goede zaak voor het klimaat én de mobiliteit.”

Vastgoed herontwikkelen

Reconversie an sich is niet nieuw: uit cijfers van perspective.brussels, het Brussels gewestelijk onderzoekscentrum, blijkt dat tussen 1997 en 2017 al zo’n 1.333.000 vierkante meter aan kantoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een andere functie kreeg - voornamelijk als woonruimte (65%). Maar de snelheid waarmee we ons vastgoed herontwikkelen, lag nog nooit zo hoog als vandaag. Die stroomversnelling is er volgens ERA gekomen omdat de nood hoog is: we hebben steeds minder open ruimte in ons land, een probleem waar vooral Vlaanderen mee kampt.

Reconversie en herbestemming

“De Vlaamse Bouwmeester heeft daarvoor herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken, maar toch is de betonstop er niet gekomen. En de ‘bouwshift’ die de nieuwe regering voorstelt biedt voorlopig geen soelaas. Daarom zetten steeds meer vastgoedontwikkelaars uit eigen initiatief in op reconversie en herbestemming. Want daarmee snij je immers geen extra open ruimte aan. Meer nog: soms creëren ze met hun nieuwbouwprojecten zelfs méér open ruimte en extra groen,” aldus Johan Krijgsman.

Ook in de eigen verkoopcijfers voelt ERA de opkomst van reconversies: in bijna 7 op de 10 nieuwbouwprojecten die de makelaarsgroep verkoopt gaat het om een herontwikkeling. Vijf jaar geleden lag dat aantal 25 procent lager.

“Zo staat er bijvoorbeeld een reconversieproject vlakbij het centrum van Berlare, dat intussen al uitverkocht is. Een voormalig sterrenrestaurant met een feestzaal die failliet ging, maakte na drie jaar leegstand plaats voor ‘Residentie Laurierblad’: een project waar nu 15 gezinnen een nieuwe thuis hebben en twee nieuwe handelszaken gevestigd zijn.”

DP logo rectangle web.jpg

DP logo rectangle mobile.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Herman Desmet Fotografie

  • Neovest

  • CoDa Architectenvennootschap bvba

Bekijk de socials