lindner banner set 2 v2 120.jpg

Huis kopen of huren kan binnenkort volledig digitaal

Immo

Verkoop- en huurovereenkomsten kunnen voor het eerst op een compleet legale manier digitaal ondertekend worden. Vastgoedspeler Dewaele Vastgoedgroep en de FOD Financiën starten met een proefproject.

Wie wil, kan straks letterlijk zijn droomhuis kopen zonder buiten te komen. Voor het eerst kunnen kopers en huurders quasi alle onderhandse vastgoeddocumenten op een strikt wettelijke manier digitaal ondertekenen. Dan gaat het concreet over het ondertekenen, paraferen en doorsturen van verkoop- en huurovereenkomsten, aankoopbeloftes, plaatsbeschrijvingen, enzovoort.

Gigantische tijdswinst

Het project komt tot stand door een samenwerking tussen de Federale Overheidsdienst Financiën en Dewaele Vastgoedgroep. Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep:  “Vandaag gaat er nog heel veel tijd verloren in het opsturen van documenten, wachten op handtekeningen, .... Vaak kan zo’n proces zelfs een paar weken in beslag nemen, en dat enkel om twee of drie handtekeningen op één document te krijgen. Door al die processen te digitaliseren, boeken we nu een gigantische tijdswinst en kan een document in principe op vijf minuten door alle partijen ondertekend worden. Dewaele ontwikkelde hiervoor een digitaal platform waaraan we de ondertekensoftware van Connective hebben gekoppeld.”

Zo zal bijvoorbeeld een plaatsbeschrijving bij een verhuring veel sneller officieel afgehandeld kunnen worden. Tot nu toe ging een expert ter plaatse, stelde hij de hele beschrijving op, en vervolgens was het altijd wachten om alle ondertekende documenten verzameld te krijgen. Eerst werden de originele documenten per post naar de huurder opgestuurd, vervolgens naar de verhuurder, waarna de hele papierwinkel finaal op de bus werd gedaan naar het vastgoedkantoor en nadien nogmaals naar het registratieloket van de FOD Financiën. Die laatste stappen kunnen nu op amper vijf minuten gebeuren.”

Handtekenen via je smartphone

Concreet betekent deze digitalisering van elke vastgoedtransactie verder dat kandidaat-kopers binnenkort online vanuit hun luie zetel hun droompand zullen kunnen kopen. En dat mag letterlijk genomen worden. Niet alleen kunnen huizenjagers online hun ideale woning zoeken. Via hun identiteitskaart en een eID kaartlezer zullen ze ook de compromis kunnen downloaden, lezen en met één muisklik ondertekenen. Zelfs via hun smartphone wordt het mogelijk om een compromis te handtekenen. En niet onbelangrijk: ook het opzeggen van een contract zal op termijn voor huurders en verhuurders op die manier mogelijk worden. 

“Voor het eerst is het nu perfect wettelijk en juridisch geldig om een document zoals een huurcontract of een onderhandse verkoopovereenkomst digitaal te ondertekenen. Een paar klikken volstaan, en achteraf kan de geldigheid van de handtekening niet meer betwist worden. In de praktijk zullen heel wat kandidaat-kopers die hun eerste huis kopen nog altijd graag rond de tafel gaan zitten. Al zien we op termijn ook op dat vlak zeker een mindshift mogelijk.”

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Patrimmonium Vastgoedmakelaars

  • CoDa Architectenvennootschap bvba