LINDNER_Leaderboard.gif

Laat je vastgoed schatten en vermijd discussies

Immo

Wie vastgoed erft, moet daarop erfbelasting betalen. Als je een huis, appartement of bouwgrond erft, is dat niet te vermijden. Cruciale vraag daarbij is hoeveel een geërfde woning of bouwgrond waard is. Je kan ook een kosteloze schatting aan de Vlaamse Belastingdienst vragen.

Er zijn geen regels over hoe je de waarde van het geërfde vastgoed moet bepalen. Je kan ook zelf een waarde bepalen, die berekenen met een online tool of raad vragen aan iemand met kennis van zaken.

1. Schatting door Vlabel

Als je geen discussie over de waarde wil, kan je een bindende schatting door de belastingdienst zelf laten doen. Die schattingen zijn computergestuurd en werken met de relevante verkoopprijzen van recente vastgoedtransacties in de buurt, in combinatie met een zelflerend algoritme. Heeft de schatter onvoldoende informatie, dan kan hij ook ter plaatse een kijkje gaan nemen. Deze schattingen door Vlabel zijn bindend. Het schattingsresultaat wordt gebruikt voor de berekening van de erfbelasting.

2. Schatting door schatter-expert

Je kan ook een erkende schatter-expert aan het werk zetten. Dat is een professional, zoals een landmeter, die erkend is door Vlabel. Een schatter-expert gaat altijd ter plaatse kijken. Als het schattingsverslag voldoet aan de opgelegde kwaliteitseisen van Vlabel, is het eveneens bindend voor de fiscus. Maar dat gebeurt alleen als je het verslag toevoegt aan je aangifte. Zo geef je aan dat je het eens bent met de waardering.

Lees ook: De juiste prijs voor je vastgoed dankzij een waardebepaling

3. ‘Eigen’ schatting

Tot slot mag je ook nog altijd zélf een waarde kleven op geërfd vastgoed. Of je kan je aangifte baseren op een niet-bindende schatting van een expert. Wie een woning te koop zet, kan ook een gratis schatting bekomen via de notaris of vastgoedmakelaar.

Zonder een bindende schatting kan de aangegeven waarde betwist worden. Dat kan tot vijf jaar na het overlijden. Hiervoor heeft Vlabel een nieuw computermodel voor gratis schattingen. Dat zal volgens het jaarverslag van Vlabel ook ingezet worden om ‘te detecteren in welke dossiers er potentieel een onderwaardering is gebeurd’.

Wanneer de fiscus meent dat de aangegeven waarde te laag ligt, dan mag je een factuur verwachten voor de aanvullende erfbelasting op de ‘tekortschatting’. Een tekortschatting kan ook aan het licht komen bij de verkoop van de woning binnen de twee jaar.

Wat te kiezen?

Geraak je er met je mede-erfgenamen niet uit welke van deze drie pistes te volgen, dan mag iedere erfgenaam een andere keuze maken.

 

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Neovest

  • Patrimmonium Vastgoedmakelaars

  • CoDa Architectenvennootschap bvba

Bekijk de socials