lindner banner set 2 v2 120.jpg

Masterplan voor duurzame wijk De Werve Hoef in Wijnegem

Immo

Het masterplan voor de duurzame wijk De Werve Hoef in Wijnegem is klaar. In de bebouwing, inrichting en energiegebruik van de wijk staat duurzaamheid centraal.

De Werve Hoef ligt aan de rand van Wijnegem. Het terrein van circa 11 hectare is al jaren eigendom van De Ideale Woning. In het kader van het project ‘Lerend Netwerk Duurzame Wijken’ namen De Ideale Woning en de gemeente in 2016 de beslissing om het masterplan opnieuw te bekijken. Ze kozen toen resoluut voor een duurzame wijk met een zo groot mogelijke CO2-neutraliteit.

Bioboer en buurtpark

Concreet wordt de bestaande boerderij op de site afgebroken. De schuur blijft behouden en zal na grondige renovatie gebruikt worden door een bioboer. Naast de kavels voor de bioboer komt er ook een buurtpark. Hier is nog extra ruimte voorzien voor volkstuintjes. De invulling van dit park zal gebeuren in samenspraak met de buurt. Eerst wordt de infrastructuur al voor een belangrijk gedeelte aangelegd. Nadien volgt het startsein voor de bouw van de geplande woningen. De infrastructuurwerken - zowel voor de buurt als voor  de bioboerderij - starten in 2018 nog.

De Werve Hoef heeft 7 woonstempels

Wat de toekomstige bewoning in De Werve Hoef betreft, komen er in totaal 7 woonstempels. Dat zijn clusters van woningen (zowel appartementen als grondgebonden woningen) met een grote dichtheid. In totaal zijn er 260 woongelegenheden voorzien met een mix van sociale huurwoningen, huurwoningen en koopwoningen. De woonstempels worden in fasen gebouwd tussen het park en de verschillende landbouwkavels. De Ideale Woning voorziet in 2020 te starten met de bouwwerken voor de eerste 3 woonstempels voor in totaal 148 woningen.

Verder gingen de ontwerpers voor het nieuwe masterplan uit van een integraal energiebeheer. Het is de bedoeling dat de waterhuishouding en -zuivering volledig op het terrein zelf opgevangen worden. Voor het slagen van het project is de participatie van de buurtbewoners en de toekomstige bewoners noodzakelijk. “De Ideale Woning heeft bij de uitwerking van dit masterplan heel wat geleerd over het ontwikkelen van een wijk die in al haar aspecten duurzaam is”, aldus Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • CoDa Architectenvennootschap bvba

  • Patrimmonium Vastgoedmakelaars