LINDNER_Leaderboard.gif

Panelgesprek KMOinsider breakfast: Onroerend goed in beweging

Immo

Hoewel San Marco Village in Schelle een inspirerende locatie is voor een boeiend panelgesprek, zijn alle deelnemers het erover eens dat er voor dergelijke riante ruimtes letterlijk en figuurlijk geen plaats zal zijn in de toekomstige woonmarkt. Het (verkorte) relaas van een bewogen babbel over een sector in beweging.

Deelnemers aan het panelgesprek:

  • Xaveer Claerhout is  licentiaat kunstgeschiedenis en architect. Hij leidt met zijn vrouw Barbara Van Biervliet architectenbureau Claerhout-Van Biervliet in Knokke.
  • Philippe Janssens staat als CEO van Immpact aan het hoofd van een bedrijf dat door zijn vader werd opgericht
  • Roel Druyts is gedelegeerd bestuurder van Hillewaere.
  • Luc Dewulf is managing partner van Rendimmo
  • Stefaan Leliaert is voorzitter van  BIV (BeroepsInstituut van Vastgoedmakelaars).
  • Frank Joosen van het gelijknamige architectenbureau ontwerpt een groot gamma aan gebouwen

Moderator Johan Van Rooy wil de aftrap geven door te peilen naar de werkelijke impact van relatief nieuwe termen als cohousing, kangoeroewoningen, passiefwoningen en assistentiewoningen. De introductie van de diverse disgenoten maakt echter al duidelijk dat de Vlaamse markt nog steeds erg divers is en dat er van one size fits all-oplossingen nog geenszins sprake is.

Beweegbare en vervormbare architectuur

Xaveer Claerhout: “Op dit moment kunnen we niet anders dan ons high-end positioneren.
Met Kinetura denken we na over beweegbare en vervormbare architectuur. In die optiek leveren we 4D-tools aan architecten. Denk hierbij aan beweegbare wanden en plafonds die aangestuurd worden door sensoren. Zowel de verlichting en ventilatie passen zich vormelijk aan naar de noden van het moment, zijnde open wanneer veel licht en lucht nodig is en omgekeerd. Met dergelijke vierdimensionele esthetica proberen we de flexibele functionaliteit van een goed geëquipeerde wagen naar een woning te brengen. Het betreft nieuwe technologie en die kost zoals steeds bij aanvang een stuk meer.

Kinetische architectuur

Roel Druyts beaamt een deel van Xaveers betoog: “Kinetische architectuur was voor mij tot vandaag een nobele onbekende, maar in onze portefeuille hebben we zeker klanten die ‘kicken’ op de zaken die Xaveer aanbiedt. Dat is een trend: de laatste jaren zien we dat mensen in het hogere segment met plezier exponentieel aan oppervlakte inboeten als daar een equivalent van luxe en afwerking tegenover staat.”

Het verschil tussen Vlamingen en hun Duitse buren is immens: een woning is vaak het Vlaamse visitekaartje, terwijl Duitse appartementen anoniem zijn.

Betaalbare basiswoningen

Klein(er) wonen is ook bij Philippe Janssens zeker aan de orde, maar dan vanuit een totaal andere invalshoek: “De woningen die wij aanbieden zullen minder snel verouderd zijn, om de eenvoudige reden dat we de kleine oppervlakte niet volstoppen met snufjes. Daarvoor hebben onze klanten simpelweg budget noch interesse. Wij bieden betaalbare basiswoningen van 80 m2 met twee slaapkamers en iets groter met drie slaapkamers..”

Compact wonen

Luc Dewulf knikt energiek en vult enthousiast aan: “De situatie in Duitsland is vergelijkbaar, al wonen de Duitsers vaak nog veel compacter én is de Duitse markt een huurmarkt bij uitstek. Duitsers zijn niet geboren met een baksteen in hun maag en hun beleving speelt zich buitenshuis af: ze geven liever geld aan een luxueuze wagen en mooie reizen dan aan een woning.”

Baksteen in de maag

Als voorzitter van BIV beschikt Stefaan Leliaert over een helikoptervisie: die blik op de Belgische bodem levert  een mengelmoes van percelen en een groot gamma aan gebouwen op. Ondanks recente richtlijnen is één ding duidelijk: regels resulteren (nog) niet in regelmaat: “De situatie in België is fundamenteel verschillend met die in Duitsland of Nederland: wij hebben wel degelijk een baksteen in onze maag. Demografische studies geven aan dat er in België nog veel gebouwd zal moeten worden.”

Lees hier het volledige panelgesprek

Lees ook

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Herman Desmet Fotografie

  • Patrimmonium Vastgoedmakelaars

  • Neovest