lindner banner set 2 v2 120.jpg
Villa Madonna in Boechout

Villa Madonna is nieuwe thuis voor psychisch kwetsbare bewoners

Immo

Onder de noemer Matrix Wonen nemen 10 bewoners met een psychische kwetsbaarheid hun intrek in een van de appartementen in de omgebouwde Villa Madonna in Boechout. Dit project kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning en De Vliering vzw.

Het toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen van de gemeente Boechout werd door de Vlaamse minister van Wonen goedgekeurd in 2010. Hierin werd gestipuleerd dat een bepaald aantal sociale woningen voorbehouden wordt aan de doelgroep ‘personen met een psychische kwetsbaarheid’.

In januari 2008 droeg de vzw Broeders van Liefde de eigendom van Villa Madonna over aan De Ideale Woning. Na enkele jaren van vertraging konden de verbouwingswerken aan Villa Madonna in 2016 eindelijk starten. Aannemer Meeusa uit Tessenderlo voerde de werken uit onder leiding van de architecten Bart Janssens en Elisabet Viérin. De totale kostprijs bedraagt 1,21 miljoen euro.

Oog voor bijzondere doelgroepen

Jo Verstraeten, directeur van De Vliering: “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe cruciaal aangepaste, betaalbare en goede huisvesting is voor mensen die omwille van psychische gezondheidsproblemen veel, zo niet alles zijn kwijt gespeeld. Willen onze cliënten, vaak langdurig opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, opnieuw de draad van het gewone leven kunnen opnemen, dan begint dat proces met huisvesting.”

Aan de cliënten van De Vliering stelt De Ideale Woning nu 27 appartementen ter beschikking. Ook met de verbouwing en herbestemming van Villa Madonna draagt de sociale huisvestingsmaatschappij zijn steentje bij om voor bijzonder kwetsbare mensen kwalitatieve huisvesting te voorzien.

Samenwerking met welzijnsorganisaties

“Ik merk dat sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen evolueren naar woonmaatschappijen en een belangrijke rol kunnen spelen voor wat het patrimonium van welzijnsorganisaties betreft. Vanuit die optiek werkt De Ideale Woning graag samen met welzijnsorganisaties. Dergelijke organisaties kunnen immers een professionele begeleiding geven aan kwetsbare mensen in onze samenleving”, voegt voorzitter Dirk de Kort van De Ideale Woning toe.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • CoDa Architectenvennootschap bvba

  • Patrimmonium Vastgoedmakelaars

  • Neovest