lindner banner set 2 v2 120.jpg

Waarop letten bij de aankoop van een bedrijfsgebouw?

Immo

Aandachtspunten bij het verwerven van een bedrijfspand.

Start je een eigen zaak op of ben je aan uitbreiding van je bedrijf toe? Dan kan je een bedrijfsruimte huren of kopen. Als je een pand huurt, blijft je investering beperkt. Je staat ook niet in voor de onderhoudskosten. Koop je een bedrijfspand? Dan dien je wel de onderhoudskosten op te hoesten. Maar als na een tijd de waarde van je gebouw stijgt, kan je bij verkoop een mooie meerwaarde realiseren. Hieronder zetten we enkele tips op een rijtje voor de verwerving van een bedrijfsgebouw.

Tip 1: Hoe is het perceel ingekleurd?

Heb je een bedrijfspand of perceel op het oog? Kijk dan zeker het Gewestplan in om na te gaan hoe het perceel is ingekleurd. Controleer ook of er een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) of een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) van toepassing is. Zo kom je te weten of je de activiteit die je wenst uit te oefenen toegelaten is.  

Tip 2: Hoe is het gesteld met de bodem?

Controleer het bodemattest dat bij de verkoop verplicht aanwezig moet zijn. Hebben er risicoactiviteiten plaatsgevonden op je perceel? Dan dient er een bodemonderzoek uitgevoerd te worden. Let op of er op je perceel geen vervuilende activiteiten plaatsvonden, waarvoor geen vergunning werd aangevraagd. Ook dan kan je verplicht worden om zo’n bodemonderzoek te laten doen.

Tip 3: Hoe zit het met de erfdienstbaarheden?

Kijk na of er op je eigendom geen erfdienstbaarheden gevestigd zijn, lasten waarmee een onroerend goed ten dienste van een ander is bezwaard, b.v. een gemene muur, een recht van doorgang,... Ze staan doorgaans vermeld in de eigendomstitel van de verkoper.

Tip 4 : Doorstaat het perceel de watertoets?

Dien je een vergunning aan te vragen? Controleer dan of er op je perceel een risico is op wateroverlast en/of je bij een vergunningsaanvraag de watertoets kan doorstaan.

Tip 5: Combinatie kopen en huren

We geven nog even mee dat je ook kan gaan voor een combinatie van kopen en huren, interessant wanneer je nog twijfelt over een aankoop. In dat geval koop je je bedrijfspand privé aan, om het vervolgens aan je onderneming te verhuren. Je bent op die manier eigenaar van een bedrijfsruimte zonder rekening te moeten houden met de verhuurder. Je kan natuurlijk ook een deel van je aangekocht pand verhuren aan een ander bedrijf.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Patrimmonium Vastgoedmakelaars

  • CoDa Architectenvennootschap bvba