In 5 stappen naar een brandveilig bedrijf

Facility

Brand blijft één van de grootste risico’s voor ondernemingen. De helft van de bedrijven die werden getroffen door ingrijpende brandschade gaat failliet na twee jaar. Hoe neem je voorzorgsmaatregelen? Volg deze stappen.

#1 Ken de veiligheidseisen

Een eerste stap in het nemen van voorzorgsmaatregelen is het kennen van de veiligheidseisen. Ga op zoek naar welke veiligheidseisen er gesteld worden door de gemeente waarin je onderneming zich bevindt. Zorg dat je daarover voldoende bent geïnformeerd en dat je ook deze eisen voldoet. Voorbeeld: een nooduitgang voorzien.

#2 Controleer regelmatig

Het is belangrijk dat je je onderneming zo veilig mogelijk maakt en bewust staat bij de risico’s van een mogelijke brand. Zorg ervoor dat je dat niet vluchtig en in één keer doet. Zo blijf je best met enige regelmaat vluchtwegen controleren. Blijf dat effectief ook doen.

#3 Zorg voor een bedrijfsnoodplan

Om ervoor te zorgen dat jij en je werknemers weten wat jullie juist moeten doen wanneer er een brand uitbreekt in je onderneming, is het belangrijk dat je een bedrijfsnoodplan hebt. Duidelijke signalisatie kan helpen voor meer veiligheid in je onderneming. Hiervoor kan je contact opnemen met onze KMOinsider-partner Group Beyers.

#4 Verzeker je bedrijf

De schade na een mogelijke brand gaat verder dan materiële schade aan je onderneming, je inboedel en eventuele machines. De productie ligt na een brand vaak tijdelijk stil of je onderneming is tijdelijk gesloten. Je maakt in deze periode minder of geen omzet, maar je blijft wél rekeningen hebben om te betalen. Verzeker dus je bedrijf tegen brand en bedrijfsschade. Je kan hiervoor contact opnemen met de KMOinsider-partner DVV.

#5 Dek je juridisch in

Voorkom dat je onderneming fikse financiële schade loopt. Dat kan je doen door de gevolgen van een mogelijke brand op te nemen in jouw algemene voorwaarden en/of in je overeenkomsten met je klanten en je leveranciers. Als je schriftelijk afspreekt dat je in geval van een mogelijke brand geen levering verschuldigd bent of geen vergoeding moet betalen in geval van staking van je bedrijfsvoering (overmacht) wegens brandschade.

Daarnaast kan het slim zijn om met je leveranciers flexibele abonnementen af te sluiten. Zo kan je afspreken dat je in geval van brand het abonnement meteen kunt staken of de nodige hoeveelheid terugschroeven. Er zijn ook regels voor algemene voorwaarden.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials