LINDNER_Leaderboard.gif

Inflatie en hoge interesten: hoe maakt een bedrijfsmakelaar voor jou het verschil?

De torenhoge inflatie en stijgende rentes zetten de vastgoedsector onder druk. Dit heeft gevolgen op de leencapaciteit van kopers, de gewenste rendementen van investeerders en uiteraard ook de verkoopprijs. In deze context wordt de rol van een bedrijfsmakelaar steeds groter. Maar wat kan die precies betekenen voor investeerders op zoek naar een interessante belegging of bedrijven die een nieuw winkel-, kantoor-, of industrieel pand zoeken?

Nieuwe uitdagingen voor de bedrijfsmakelaar

De opkomst van de e-commerce veroorzaakte de laatste jaren een enorme toename in de vraag naar logistiek vastgoed. In combinatie met de schaarse, beschikbare ruimte en het lage aanbod, deed dit de waarde van industrieel vastgoed sterk stijgen.

Het winkelvastgoed het dan weer zwaarder te verduren maar toonde zich wél bijzonder veerkrachtig. Met name op AAA-locaties en in winkelparken deed de retail het bijzonder goed. Vandaag levert vooral retailvastgoed in randgemeenten hoge rendementen op.

Ook het kantoorvastgoed kende bewogen jaren door nieuwe manieren van werken. Tegelijk blijven duurzame en kwalitatieve kantoren op goede locaties het erg goed doen.

Deze ontwikkelingen zijn nog niet achter de rug en hoge inflatie en rentevoeten zorgen alweer voor andere uitdagingen. En deze dynamieken brengen bij de verschillende stakeholders nieuwe verwachtingen en behoeften met zich mee. Dat vertellen Werner De Geyter, Jarno Van der Meren en Bob Devolder van DG Real Estate.

Andere situatie, andere verwachtingen

De Antwerpse makelaars stellen vast onder andere vast dat investeerders hogere rendementen zoeken én snelle transacties willen.

Werner De Geyter: “Waar wij voordien met succes dossiers van 6 tot 6.5% rendement voorstelden aan onze klanten, merken we dat de verwachtingen vandaag opschuiven naar 7.5% . De reden daarvoor is simpel: als een investeerder meer interesten betaalt op zijn lening, heeft hij ook meer rendement nodig.”

Jarno Vandermeren: “Daarnaast verwachten vastgoedbeleggers ook een snelle afhandeling van hun dossier. Op het bedrag dat zij investeren heeft elke nieuwe dag met een interestverhoging uiteraard een enorme impact.”

Verschillende behoeften

De wijzigende verwachtingen van investeerders staan vaak in contrast met de wensen van verkopers. Zij zoeken immers een zo hoog mogelijke verkoopprijs.

Bob Devolder: “De vraag naar hoge rendementen in tijden van stijgende rentes heeft een invloed op de verkoopprijs. Want hoe hoger die prijs, hoe moeilijker het wordt om het gewenste rendement te behalen. We stellen vast dat de prijzen zich daarom meer stabiliseren. Ook voor verkopers hebben de huidige interestvoeten dus potentieel gevolgen. ”

De bedrijfsmakelaar als bemiddelaar

Volgens Werner de Geyter is de rol van de bedrijfsmakelaar in het realiseren van transacties waar alle betrokken partijen beter van worden groter dan ooit. Volgens hem zijn ervaring en kennis zijn maar twee aspecten waarmee een expert vandaag het verschil kan maken. Daarnaast is een goede makelaar vooral een bemiddelaar.

Werner De Geyter: “Marktkennis is nog steeds onontbeerlijk. Wij moeten voortdurend on top of things zijn en snel schakelen, voor elk type vastgoed op het juiste moment én de juiste locatie. Zo zijn we vandaag actiever in de stadsrand voor het winkelvastgoed omdat daar nu goede rendementen te behalen zijn.

Maar sensibiliseren en bemiddelen zijn nu nog belangrijker dan expertise. Soms moeten één of meerdere partijen hun verwachtingen bijgesteld worden en dat gaat zelden vanzelf. Wij zien het als onze taak om partijen met realistische verwachtingen met elkaar aan tafel te zetten. Van daaruit, en op basis van marktconforme gegevens, bemiddelen we tot ze elkaar vinden.

Dat is al langer de kern van onze beproefde aanpak. En dat zal ook zo blijven. Meer dan ooit kunnen wij daarmee het verschil maken voor alle betrokken stakeholders.

Ben je op zoek naar bedrijfsmakelaar? Hebt u behoefte aan een nieuw bedrijfspand of zoekt u een interessante investering? Neem dan snel contact op met DG Real Estate via onderstaand invulformulier.

Lees ook:

Winkelvastgoed op AAA-locaties

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DG Real Estate

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DG Real Estate

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials