Investeren in ergonomische kantoorstoelen en –meubelen loont

Facility

Hoofdpijn, rugpijn, verkramping, een verkeerde lichaamshouding, beschadiging van de tussenwervelschijven, een verstoorde doorbloeding, spataderen,... verkeerd zitten of langdurig in eenzelfde houding zitten, doet de kans op deze lichamelijke klachten in belangrijke mate toenemen. Investeren in goed, ergonomisch kantoormeubilair loont dan ook de moeite en kan veel klachten (lees afwezigheden en medische kosten) voorkomen.

Bij de aanschaf van ergonomisch kantoormeubilair laat u zich best informeren door een specialist. Ivo Janssens: "Zelfs in een economisch minder aantrekkelijk klimaat is het belangrijk om te blijven investeren in goede stoelen en bureaus. Je zit dagelijks immers veel meer uren op kantoor, aan je bureau, dan thuis. Een goede zithouding is dan ook belangrijk. Besteed daarbij niet alleen aandacht aan je stoel, maar ook aan je bureau. Zeker voor gedeelde werkplekken, die we tegenwoordig steeds meer zien opkomen, is het aangewezen om over in hoogte verstelbare bureaus te beschikken. Met een zwengel of elektrisch zijn bureaus op een, twee, drie verstelbaar van 65 tot 82 centimeter."

Goede ergonomische bureaustoelen bewegen mee met je lichaam. Ivo Janssens: "Lang in eenzelfde houding zitten, is niet goed voor je gezondheid. Je stoel moet mee bewegen met je lichaam. Innovatief op dit vlak zijn de ergo-balance stoelen. Deze stoelen bewegen ook zijwaarts mee met je lichaam. Je zitvlak en je rug volgen elke lichaamsbeweging in elke richting. Je rugspieren worden eigenlijk voortdurend getraind in deze stoelen. Je krijgt daardoor een betere doorbloeding en stofwisseling en je ontlast je wervelkolom en je tussenwervelschijven."

Ivo Janssens maakt een klein rekensommetje om aan te tonen dat investeren in ergonomisch kantoormeubilair helemaal niet duur hoeft te zijn. Ivo Janssens: "Met een bureaustoel van pakweg 500 euro, doe je gemakkelijk tien jaar. Als je berekent dat je jaarlijks tweehonderd dagen op kantoor doorbrengt, kost gezond zitten je slechts 0,25 euro per dag. Daar moet toch niets meer aan toegevoegd worden?"

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials