Nieuw kantoormeubilair nodig? Denk circulair!

Kantoor & Inrichting

Green Deal circulair aankopen, ook voor kantoormeubelen.

Vlaanderen Circulair, de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen, heeft samen met The Shift, VVSG en de Bond Beter Leefmilieu een ‘Green Deal Circulair Aankopen’ opgezet. Meer dan 100 organisaties hebben zich geëngageerd om circulaire aankoopprojecten op te zetten. Dimitri Strybos, facilitator circulaire economie bij Vlaanderen Circulair, heeft al heel wat inspirerende voorbeelden zien binnenkomen, ook voor kantoormeubilair.

“Tot 80% kan je hergebruiken”

“Veertig organisaties hebben ondertussen samen 65 projecten ingediend. Wat kantoormeubilair betreft, denk ik bijvoorbeeld aan de Ancienne Belgique. Deze organisatie plant een herinrichting van twee kantoorverdiepingen. Op basis van een workshop in samenwerking met NNOF werd een nieuwe werkplekomgeving uitgetekend waar bij de vernieuwing ervan voor zo’n 75% gebruik gemaakt wordt van de aanwezige ‘grondstoffen’ in de ruimtes, voornamelijk meubilair”, vertelt hij.

NNOF, wat staat voor Nearly New Office Facilities, is een bedrijf uit Vilvoorde dat kantoren inricht, voornamelijk met materiaal gerecupereerd uit het vorige interieur van de klanten. Volgens NNOF kan tot 80% van je kantoormeubelen opnieuw gebruikt worden. Stoelen worden opnieuw gestoffeerd, kasten worden uit elkaar gehaald en van de elementen worden nieuwe, stijlvolle meubels gemaakt, tafels krijgen een nieuwe bovenblad, ...

Dimitri Strybos: “Een ander mooi voorbeeld is dat van de stad en het OCMW van Genk, die de circulaire principes zullen opnemen in het bestek voor een raamcontract bureaustoelen. Het gaat meer bepaald over hoeveel procent gerecycleerd materiaal er in de bureaustoelen zit en wat ermee gebeurt wanneer ze niet meer kunnen dienen of kapot zijn.”

Waarom geen refurbished materiaal?

Sowieso kan ook jij je steentje bijdragen aan de circulaire economie.

Dimitri Strybos: “Als je aan nieuw kantoormeubilair of aan nieuwe ICT-toestellen toe bent, zou je kunnen beginnen met het inventariseren van wat je nog allemaal hebt in je organisatie en na te kijken wat daarvan nog bruikbaar is. Het is vaak zo dat heel wat materiaal een tweede leven kan krijgen. Er zijn verschillende ondernemingen in Vlaanderen die daarop inzetten en op basis van de aanwezige meubelen en ICT-toestellen bekijken wat terug gebruiksklaar kan gemaakt worden. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd om je toestellen op te frissen waardoor hun levensduur kan verlengd worden en ze terug inzetbaar worden in je organisatie. Zijn je toestellen echt versleten en niet meer bruikbaar? Dan kan je altijd aan je leveranciers vragen of zij je geen refurbished toestellen kunnen leveren. Deze kunnen vaak perfect dienen wanneer ze net niet moeten voldoen aan de allerhoogste eisen.”

Volgens de facilitator is circulair denken een kwestie van aan de slag te gaan en te leren uit experimenteren. “Circulair aankopen is een vrij nieuw thema, waar we nog veel ervaring en kennis nodig hebben. Uit concrete cases kunnen we leren en ervaringen uitwisselen, vandaar het belang van de Green Deal Circulair Aankopen.”

Heb je zelf een interessant circulair idee? Wil je zelf de hand aan de ploeg slaan met een circulair project? Op de website van Vlaanderen Circulair vind je advies en verschillende handvaten om aan de slag te gaan. Je vindt er ook een overzicht van de middelen die diverse overheden en fondsen vrijmaken voor circulaire economieprojecten.

 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials