LINDNER_Leaderboard.gif

Primeur: co-working space in het teken van medische apparatuur

Kantoor & Inrichting

Sector medische apparatuur groeit sterk

De Brussels Life Science Incubator (BLSI) heeft een co-working space ingericht, helemaal in het teken van medische apparatuur, een primeur voor ons land. 31 jonge bedrijven die inzetten op biowetenschappen vinden er onderdak. “Brussel kan zo een voortrekkersrol opnemen in deze technologische sector, die het pad effent voor economische groei én voor betrokkenheid van patiënten bij de kwaliteit van hun zorg”, stelt CEO Gianluigi Arialdi.

Begeleiding op maat

De projecten die binnen de BLSI worden opgezet, profiteren van begeleiding op maat en gunstige ecosystemen. De begeleiding wordt verstrekt door bureau Covartim, dat als mentor aanwezig is om zijn knowhow en ervaring in medische apparatuur te delen.

“De gezondheidstechnologiesector staat in België  voorop wat het aantal start-ups betreft. Hoewel tot voor kort nog een haast onbekende niche maakt de sector van medische apparatuur sinds 3 à 4 jaar een sterke groei door. In ons land zijn momenteel meer dan 250 bedrijven in deze sector actief”, gaat Gianluigi Arialdi verder.

De sector maakt momenteel een miniaturisatie door, waardoor medische apparatuur steeds doeltreffender en minder invasief wordt. De koppeling van artificiële intelligentie met big data zal ook in deze sector beslist tot disruptieve applicaties leiden.

Strengere regels rond kwaliteit en patiëntveiligheid

Europa verstrengt ondertussen de eisen rond kwaliteit en patiëntveiligheid. De strengere regelgeving heeft het voordeel dat ze duidelijkheid schept over de indeling van medische apparatuur en ze neemt voor een stuk de onzekerheid voor ondernemers weg.

De startende bedrijven die momenteel onderdak in de incubator vinden, zijn gemiddeld 2 jaar oud en stellen samen 85 mensen te werk. Ze zijn actief in 3 complementaire netwerken: de BLSI-gemeenschap, de Brusselse overheden die ondernemerschap en O&O ondersteunen en de onderzoekseenheden van de universiteit van Louvain.

Uitgebreid netwerk van partners

De co-working space is gevestigd in Sint-Lambrechts-Woluwe, op de campus van de faculteiten voor genees- en tandheelkunde, farmacie en volksgezondheid. Daar zijn ook vijf gerenommeerde onderzoeksinstellingen gelokaliseerd alsook het universitair ziekenhuis Saint-Luc. Ook het Louvain Bionics, een interdisciplinair onderzoekscentrum voor heelkundige, diagnostische en revalidatieapparatuur is betrokken.

De gebruikers van de BLSI beschikken over een 2.350 m² grote werkruimte, met goed uitgeruste labo’s.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven