LINDNER_Leaderboard.gif

Stad Mechelen kiest voor fairtrade, ook tijdens de koffiepauze

Sinds 2007 is Stad Mechelen Fairtradegemeente. Dat betekent dat alle dranken die de stad aankoopt, moeten voldoen aan de Fairtrade-criteria. In 2017 werd Stad Mechelen zelfs uitgeroepen tot eerste ‘5-sterren Fairtradegemeente’. Toen de stad op zoek ging naar nieuwe koffie voor op de werkvloer, sprak het voor zich dat ook deze drank moest passen in de duurzaamheidsfilosofie van de stad.

“In het verleden had Stad Mechelen geen koffiebedeling voor de medewerkers”, vertelt Marina De Bie, derde schepen van de Stad Mechelen en verantwoordelijk voor Klimaat en Milieu, Energie, Duurzaamheid, Mondiaal Beleid, Slimme Stad en Onderwijs. “Dat veranderde in het kader van een ingrijpende reorganisatie van een aantal diensten en hun huisvesting”. Vandaag zijn de administratieve medewerkers van de stad actief op vier locaties in de stad. Het zijn gebouwen die het ‘nieuwe werken’ faciliteren. “Voor de medewerkers was dat een ingrijpende omschakeling”, geeft Marina mee. “Vandaag heeft niemand nog een vaste werkplek en wordt strikt het clean desk-principe gehanteerd. Al onze mensen beschikken over een laptop als mobiel kantoor, zodat ze overal in de gebouwen kunnen werken”.

Coffee corners en het ‘nieuwe werken’

De algemene invoering van het ‘nieuwe werken’ ging gepaard met de installatie van coffee corners, waar alle medewerkers kunnen genieten van kwaliteitsdranken die voldoen aan de Fairtrade-criteria. “Voor hun vaste werkplek kregen onze medewerkers een comfortabelere en ergonomische werkplek in de plaats, maar we wilden ook graag iets extra doen voor hen”, licht Marina toe.

Zo’n vier jaar geleden schreef de stad een aanbesteding voor koffie en koffieautomaten uit. Dat Fairtrade en een hoogstaande smaakbeleving moesten samengaan, stond van begin af aan vast. Er zijn dan ook verschillende proefmomenten georganiseerd. Nadat de medewerkers verschillende koffies blind geproefd hadden, werd er een keuze gemaakt.

Pure Fairtrade Coffee

De keuze viel op Puro Fairtrade Coffee, een ‘groene koffie’ die geteeld is op 2500 hectare plantages verspreid over zeven landen. Puro werkt daarvoor samen met tien Fairtrade-coöperaties. Voor elke kilogram koffie die Puro verkoopt, stort het een bijdrage waarmee bedreigde stukken regenwoud worden opgekocht. Zo helpt Puro nu al twaalf regenwoudreservaten in acht koffieproducerende landen beschermen. Op die manier compenseert Puro ontbossing, waardoor de koffie klimaatneutraal is.

Om de koffie te zetten, koos Stad Mechelen voor Cafinette CE-toestellen. Die werken met een vaste wateraansluiting en maken gebruik van espressobonen, wat resulteert in een betere smaakbeleving. Medewerkers kunnen er ook thee of chocomelk mee laten bereiden. Niet alleen de koffie, maar ook de chocolade en thee zijn Fairtrade. Dat betekent dat de producenten een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen.

En de kostprijs van dat alles voor het stadsbestuur? “De meerkost voor Fairtrade en ecologische kwaliteitskoffie is verwaarloosbaar: één euro per week per medewerker”, vertelt Marina. “We zien het als onderdeel van onze doelstelling om een aantrekkelijke werkgever te zijn.”

Een duurzame ontmoetingsplek

In totaal zijn er 27 coffee corners in gebruik. De Miko Cafinette CE-koffieautomaat staat centraal, maar de medewerkers hebben er ook een vaatwasser, koelkast en microgolfoven ter beschikking. In lijn met de duurzaamheidsstrategie van Stad Mechelen wordt het bruiswater uit kraantjeswater geproduceerd.

“De inrichting van de coffee corners ging gepaard met een aantal beslissingen die moeten bijdragen tot meer duurzaamheid op de kantoorvloer”, licht Marina toe. “Zo namen we afstand van thermossen en kozen we voor porseleinen koppen en drinkglazen in plaats van wegwerpbekers.”

De coffee corners zijn spontaan uitgegroeid tot de favoriete ontmoetingsplek voor medewerkers. Ze geven aanleiding tot informele contacten tussen collega’s, ook over de afdelingen heen.

“We kregen zeer veel positieve reacties”, vervolgt Marina. “De coffee corners en de gratis kwaliteitskoffie hebben een grote aantrekkingskracht op onze mensen. Ook de chocomelk wordt herhaaldelijk als favoriet genoemd.” In het Mechelse stadhuis kregen de kantoren nog geen renovatie en zijn er dus momenteel ook nog geen coffee corners. Het gebeurt wel vaker dat de medewerkers via de passerelle over de Reuzenstraat de overstap maken naar het Huis van de Mechelaar, om daar te genieten in een van de coffee corners, zo stelde Marina vast.

Binnenkort zullen ook de Brandweer en de technische diensten van Stad Mechelen kunnen genieten van Puro-koffie wanneer ze hun intrek hebben genomen in de nieuw voorziene huisvesting.

Wil ook jij tijd maken voor een aangename en duurzame koffiepauze? Wil jij je medewerkers en bezoekers tonen dat je meewerkt aan een betere planeet? Kies dan voor (h)eerlijke, biologische en Fairtrade koffie van Puro. Van espressotoestel tot grote automaat: er is steeds een complete Puro-oplossing voor je bedrijf. Meer weten? Stel je vraag rechtstreeks via het formulier hieronder!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Miko Coffee Service

Meer weten?

Miko Coffee Service

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Miko Coffee Service

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials