EPC voor kantoorruimte vanaf 2020

EPC’s voor kleine, niet-residentiële gebouwen verplicht vanaf 2020

Wanneer je in Vlaanderen een woning verkoopt of verhuurt ben je sinds 2008 verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) te bezorgen. Vanaf 2020 zal je dit eveneens moeten voorleggen bij de verkoop van zogenaamde kleine, niet residentiële gebouwen én de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen.

Maar wat beschouwen we als kleine, niet-residentiële gebouwen?  Wat zijn je verplichtingen inzake de gemeenschappelijke delen? En wat is EPC ook alweer? Controleorganisme BTV zet het op een rijtje.

Recente ontwikkelingen in het EPC

Het EPC, dat ondertussen bijna 12 jaar bestaat, onderging het afgelopen jaar nog een grondige update. Het certificaat ziet er helemaal anders uit, bevat tal van nieuwe informatie en is veel visueler opgebouwd. Bovendien krijgt je woning op het nieuwe certificaat een label en zijn de aanbevelingen concreter geformuleerd.

Vanaf 1 januari 2020 zullen er dus ook nieuwe EPC’s voor kleine, niet-residentiële gebouwen en gemeenschappelijke ruimtes ingevoerd worden. Deze brengen dan ook nieuwe verplichtingen met zich mee.

Wat zijn kleine, niet-residentiële gebouwen?

Als kleine, niet-residentiële gebouwen beschouwen we:

  • Een “functioneel zelfstandig gebouw” met eigen afsluitbare toegang vanaf een erf, openbare weg of gedeelde circulatieruimte
  • Met een oppervlakte kleiner dan 500 m2 of wanneer het om een aaneengesloten geheel gaat dat als 1 geheel beschouwd kan worden en kleiner is dan 1000 m2.
  • Dat geen deel is van een groter nietresidentieel geheel, zoals een winkelcentrum.

Dit betekent concreet dat je bij de verhuur of verkoop van jouw horeca- of handelszaak, kantoorruimte, praktijk of atelier, B&B, kruidenierszaak enzovoort een EPC zal moeten voorleggen.

Dit nieuwe document verschilt van het gekende certificaat omdat er geen energiescore of prijsindicatie vermeld wordt.

En wat met de gemeenschappelijke ruimtes?

Ook voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen wordt vanaf 2020 een EPC ingevoerd. In tegenstelling tot de twee andere certificaten staat deze verplichting los van een verkoop of verhuur. Voor het opmaken van dit certificaat wordt een periode van 2 jaar voorzien. Voor nieuwbouwappartementen gaat deze verplichting in 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning.

Wil je meer weten over de nieuwe ECP’s? Neem vandaag nog contact op met BTV. Heb je een certificaat nodig? Bestel dan snel je keuring online.

Lees meer

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Normec BTV

Meer weten?

BTV

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Normec BTV

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials