banner lindner wtc hotel antwerp 980x120.jpg

Keuringen en inspecties met drones: de sector staat te trappelen

Facility

Er wordt in België momenteel hard gewerkt aan een wetgevend kader voor het gebruik van drones, de onbemande luchtvaartuigjes, ook wel multicopters of quadcopters genoemd, die vanop afstand bestuurd kunnen worden. Dat is nodig want België loopt op dat vlak achter. In het buitenland kan er al volop met drones gevlogen worden. De toepassingen zijn legio, ook in de sector van de keuringen en inspecties. Er wordt in ons land dan ook volop gepionierd en getest, want voor testen en wetenschappelijk onderzoek mogen drones al wel de lucht in en ook de overheid mag ermee experimenteren.

Het Kalmthouts bedrijf IVT Inspections, dat keuringen en inspecties uitvoert in de (petro)chemische sector verhuisde onlangs naar een nieuwbouw in de industriezone Bosduin in Kapellen. De verhuis bracht tegelijkertijd een uitbreiding van de activiteiten met zich mee, want IVT Inspections gaat ook van start met visuele inspecties met drones.

Dat gebeurt in samenwerking met Aerial Soluitons uit Wilrijk. Aerial Solutions maakt drones op maat van bedrijven. “De drones kunnen uitgerust worden met een foto- of videocamera of met een infraroodcamera en bijvoorbeeld ingezet worden voor de inspectie van de binnen- en buitenkant van tanks, schoorstenen,…”, vertelt Erik Deboyser van IVT Inspections.

 

Koninklijk Besluit komt eraan

“Binnen in gebouwen mag er in ons land volop met drones gevlogen worden, maar buiten mag dat commercieel nog niet. Voor missies buiten dient er een vergunning te worden aangevraagd en dat is heel omslachtig. Drones mogen wel gebruikt worden voor testen en voor wetenschappelijk onderzoek. We proberen nu al volop ervaring op te doen zodat we klaar zijn wanneer de wetgeving in voege treedt. Zo hopen we even sterk aan de start te komen als onze concullega’s uit het buitenland”, voegt Tim Ketels, zaakvoerder van Aerial Solutions eraan toe.

“Drones kunnen in onze sector voor diverse toepassingen worden ingezet. Voor de inspectie van een schoorsteen hoef je dan geen stelling meer te bouwen. Ook voor de brandweer kan een drone met infraroodcamera zijn diensten bewijzen, om slachtoffers te zoeken in een brand bijvoorbeeld, of om natuurgebieden zoals de Kalmthoutse Heide te inspecteren”, stelt Erik Deboyser nog.

De brandweer is in elk geval geïnteresseerd om met drones te werken. Aerial Solutions zal begin juni een studiedag organiseren in het opleidingscentrum voor de brandweer in Asse. De demonstraties met drones zullen ook bijgewoond worden door de andere veiligheidsdiensten op de site.

In Tour & Taxis in Brussel vond op 7 en 8 maart de eerste editie plaats van de beurs ‘Drone Days’. Er kwamen meer dan 5000 bezoekers op af. Onder hen federaal minister van mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Volgens haar kabinet zou het Koninklijk Besluit rond het gebruik van drones tegen het einde van dit jaar klaar moeten zijn.

www.ivt.be - www.aerialsolutions.be

IVT Inspections

IVT Inspections werd in 1993 opgericht. IVT staat voor Iris-onderzoek, Videoscopie en Thermografie. Op zijn beurt staat Iris voor Internal Rotary Inspection System, een ultrasoon wanddiktemeetsysteem om de dikte van de wanden van buisjes en buizen te meten. “En in de (petro)chemische sector zijn er veel buizen om te meten, van warmtewisselaars, condensors, reactors, stoomketels,…”, vertelt Erik Deboyser.

In het begin gebeurde het meten van de wanddikte van buizen destructief en moesten de buizen na de inspectie terug hersteld worden, met een plug, of met een stuk nieuwe buis. “Vandaag vinden de inspecties zoveel mogelijk non-destructief plaats, met ultrasone technologie, penetrant onderzoek, radiografie, videoscopie,…”

 

Rectangle Lindner_ web RGB.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven