LINDNER_Leaderboard.gif

Lokalen en ruimtes coronavrij houden met UV-C licht

Facility

Wie vandaag een bril of juwelen past, kent de toestellen met UV-C licht, waarmee de opticien en de juwelier zorgen voor de ontsmetting van hun producten. UV-C straling wordt al decennia lang gebruikt om drinkwater, zwembadwater, operatiekwartieren, voeding, … te desinfecteren. Nu zijn er ook UV-C desinfectiesystemen voor de ontsmetting van lokalen en ruimtes, voor professioneel en huishoudelijk gebruik. Een gesprek met Jan Engels, CEO van de Engels Group.

LUXIBEL, wereldwijd gekend als producent en leverancier van audio- en belichtingsapparatuur, heeft in maart van dit jaar in Europa een productielijn opgestart voor THERMO BEL UV-C desinfectiesystemen. De fabrikant zet constant nieuwe toestellen in de markt voor diverse toepassingen. In de Benelux worden deze verdeeld door de Engels Group, al meer dan 90 jaar actief in electro, Solid Services en HVCL.

Corona virus bestrijden met UV-C licht

De technologie om virussen en bacteriën te bestrijden met UV-stralen bestaat al meer dan 100 jaar. Jan Engels, CEO van de Engels Group: “Al het water dat wij drinken passeert bij de botteling een UV-C behandeling en ook etenswaren die verpakt worden, ondergaan UV-C-bestraling. In Japan rijden de autobussen vandaag eerst voor een UV-C tunnel alvorens ze de baan opgaan en in Duitsland zijn er in meer dan 37 luchthavens ondertussen UV-C gangen geïnstalleerd. UV-C licht lag mee aan de basis voor de uitroeiing van tuberculose in de jaren ’50, van SARS in 2002 en van Ebola in 2013.”

Hoe werkt desinfectie met UV-C licht?

Patrick Leenaerts, sales manager bij de Engels Group: “Ultraviolet licht kennen we onder drie stralen. UV-A, de lange golf stralen, waardoor we kunnen bruin, UV-B, de middengolf stralen die onze huid doen verouderen, en UV-C stralen, die we hier op aarde zelf creëren. Deze stralen hebben met hun 254 nanometer de ideale lengt om virussen en bacteriën te doden. Zij zorgen ervoor dat het DNA ervan vernietigd wordt.”

Hoe ruimtes coronavrij houden?

Patrick Leenaerts: “Bestralen we oppervlaktes gedurende 25 seconden met 22 microjoules per cm² dan wordt 99,9999% van de virussen verwijderd. Dat is o.a. aangetoond door een studie van de Universiteit van Boston. Ook schimmels, gisten, bacteriën,… verwijder je met UV-C straling.”

Jan Engels: “Maar ook de lucht in lokalen, kantoren, restaurants, cafés, je woonkamer,… kan je volledig desinfecteren. Met het B-Air toestel van THERMO BEL, waarbij UV-C lampen in een gesloten buis gebracht zijn, zuig je de lucht aan, die vervolgens over de lampen gaat en volledig gereinigd terug uitgestoten wordt. Deze buisvormige toestellen kan je horizontaal of verticaal plaatsen. Een verticale plaatsing is vooral interessant als je hoge plafonds hebt.”

Soorten desinfecteringstoestellen met UV-C licht

Mens en dier kan zonder probleem 24/24 en 7/7 blootgesteld worden aan de gesloten toestellen om de lucht te reinigen. De UV-C lampen zijn immers ingekapseld. Opteer je voor een toestel met rechtstreekse stralen om een oppervlakte te ontsmetten? Dan ben je daar als mens beter niet aan blootgesteld. In dat toestel zijn dan ook verschillende veiligheidsmechanismen ingebouwd, die je waarschuwen wanneer ze beginnen te werken en ook automatisch uitschakelen.

Gecertificeerde installateurs van UV-C toestellen

Engels Group werkt voor de distributie van de UV-C toestellen alleen samen met gecertificeerde, goed opgeleide installateurs. Zij controleren ook of de ruimte die je virusvrij wil houden, ook effectief door het toestel volledig gereinigd wordt. Het is ook belangrijk om jaarlijks een onderhoud te voorzien en de lampen te vervangen.

De Engels Group kan rekenen op ambassadeurs in de sportwereld en in de retail-, IT- en design- en innovatiesector.

UV-C toestel in ventilatiesysteem inbouwen

Jan Engels geeft nog mee dat de universiteit van Antwerpen momenteel onderzoekt hoe de toestellen nog ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld voor de ontsmetting (en herbruikbaarheid) van mondmaskers.

Hij vertelt ook nog dat LUXIBEL / THERMO BEL volop werkt aan een UV-C systeem dat ingebouwd kan worden in ventilatiesystemen, waardoor de geventileerde lucht meteen ook gedesinfecteerd wordt.

Meer info overe Thermo Bel.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials