Meraki concipieert duurzaam kantoor @ Wooden in Luxemburg

In Leudelange staat het eerste houten kantoorgebouw van meer dan 9.400 m2 in het Groothertogdom Luxemburg. BPI Real Estate, de pool vastgoedontwikkeling van de Belgische industriële groep CFE, vertrouwde de constructie toe aan CLE en WoodShapers. De werknemers van CLE betrekken er een duurzaam kantoor, getekend ‘Meraki’.

Onder het motto ‘Building for Good’ zet de Luxemburgse algemene bouwonderneming CLE resoluut in op duurzaam bouwen. En onder het motto ‘Walk the Talk’ vestigde het bedrijf zijn hoofdzetel in Wooden, één van de duurzaamste houten gebouwen van het Groothertogdom. Een uitgesproken duurzaam kantoor, waarvoor CLE een beroep deed op de expertise van MERAKI. Christophe Hermann, algemeen directeur van CLE, blikt terug op het gezamenlijke traject.

Een duurzaam kantoor als futureproof optie

Voor de CFE Groep en voor CLE is duurzaam bouwen geen holle slogan. “Wij doen niet aan greenwashing,” vertelt Christophe. “Het is bekend dat de bouwsector een grote ecologische voetafdruk heeft. We zijn ervan overtuigd dat inzetten op hernieuwbare materialen en duurzame methodes de enige toekomstgerichte manier van werken is. We merken dat steeds meer bouwheren die mening delen.” Toen het concept van het Wooden-gebouw vorm kreeg, zag de algemeen directeur kansen om de hoofzetel van de onderneming (CLE en BPI) onder te brengen in een duurzaam kantoor op één van de vijf verdiepingen. Bleef de vraag of de medewerkers zouden meestappen in het verhaal. Hier kon MERAKI al meteen zijn meerwaarde aantonen.

Behoeftenbepaling

Christophe ontmoette Erika Vazquez van MERAKI op een event van de Luxemburgse bouwsector. “Ik had het met haar over mijn plannen voor een duurzaam kantoor en merkte dat ze echt luisterde. Ze was geïnteresseerd in mijn wensen en visie. Mijn eerste vraag kleurde een beetje buiten de lijntjes. Ik wou van Erika horen of het wel een goed idee was om te verhuizen naar Wooden. Ik was aangenaam verrast dat de ‘Office in Motion’-filosofie van MERAKI verder gaat dan alleen maar ontwerpen en inrichten. Ze waren bereid om ook deze analysefase voor hun rekening te nemen, terwijl ze wisten dat we de space planning hoe dan ook aan hen toevertrouwden.” Het was precies de globale begeleiding en de open communicatie waar Christophe naar uitkeek. MERAKI organiseerde dus een gericht begeleidingstraject van de medewerkers en bekeek ook de mogelijke mobiliteitsproblemen (en -oplossingen).

Beter communiceren in een duurzaam kantoor

Uit de analyse bleek dat een duurzaam kantoor in Leudelange wel degelijk zou voldoen aan de behoeften van CLE. De voordelen waren beduidend groter dan de eventuele nadelen. Daarop kon de space planning opstarten. “Er waren heel wat vergaderingen en bijsturingen voor nodig, maar MERAKI hield steeds rekening met onze opmerkingen. De opgave was dan ook net eenvoudig. Een bouwonderneming (CLE) en een ontwikkelaar (BPI) delen de ruimte, maar hebben verschillende behoeften. Voor de medewerkers betekende de overstap van een kantoor met kleine afgesloten ruimtes naar een activiteitgebonden omgeving met veel doorkijk en invallend licht, ook een grote stap. Ook al zijn er nog steeds plaatsen waar iemand zich even kan afzonderen om te werken of te telefoneren. De onderlinge communicatie en betrokkenheid verloopt duidelijk beter, en dat is precies het doel dat ik voor ogen had,” besluit Christophe.

Heb jij ook plannen voor het inrichten van een duurzaam kantoor? Verneem je graag meer over Office in Motion by MERAKI? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Of vul onderstaand formulier in.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Meraki

Meer weten?

Meraki Beyond Design & Build

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Meraki

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials