LINDNER_Leaderboard.gif

Milieumanagement en -keuringen: jouw weg naar een duurzame onderneming

Het klimaatvraagstuk krijgt steeds meer aandacht. De politiek en de samenleving plaatsen het alsmaar hoger op de agenda. Belgische kmo’s nemen vaak het voortouw als het gaat om investeringen in milieuvriendelijke technologieën. In dit artikel kom je te weten hoe je daarnaast met milieumanagement jouw bedrijf helpt bij het behalen van de nodige milieudoelstellingen.

Milieumanagement: wat is dat juist?

Als bedrijfsleider van een kmo heb je waarschijnlijk tal van installaties, machines en hulpmiddelen die je voortdurend moet controleren. Gebeurt dat niet? Of geraken ze beschadigt? Dan loop je het risico op ernstige bodem- en luchtverontreiniging.

Elke kmo heeft dus nood aan een professioneel milieumanagement!

Dit gaat verder dan loutere controles van industriële installaties en onderdelen daarvan. Zo bent je gebaat bij correcte adviezen over milieumanagement, op jouw maat en toegespitst op de sector waarin jij actief bent.

Sectorspecifieke keuringen: ondergrondse installaties

Maak je bijvoorbeeld gebruik van ondergrondse tankinstallaties? Dan doe je er goed aan om jezelf uitgebreid te laten superviseren.

Zo zorg je best voor professioneel toezicht bij de plaatsing van jouw ondergrondse tanks. Een belangrijk aspect daarbij is de dichtingsproef van de houder en leidingen. Dit geldt zowel bij de plaatsing van de ondergrondse tanks als bij de jaarlijkse keuring. Ook een corrosiviteitsonderzoek is noodzakelijk. Is er een corrosierisico? Dan is een extra bescherming nodig die tijdens de jaarlijkse keuring wordt nagekeken.

Milieumanagement voor explosiepreventie

Werk je met brandbare stoffen? Dan is een explosieveiligheidsdossier verplicht. In dat dossier vermeldt de expert van OCB alle risico’s en voorziet hij een algemene beoordeling van de mogelijke gevaren. Op basis van dat dossier kan je vervolgens gericht, preventief te werk gaan.

Milieumanagement bij sloopwerken

Ben je actief in de afbraaksector? Of wil je een pand slopen? Dan moet je een asbestinventaris opmaken. Daarnaast valt ook een sloopinventaris onder de bevoegdheid van milieumanagement. De wettelijke verplichtingen op het vlak van milieugerichte keuringen verschillen per gewest. Je doet er dan ook goed aan om jezelf volledig en correct te informeren voordat je aan de slag gaat. De experten van OCB geven je steeds vakkundig advies op maat.

In welke sector je ook werkt; correct en kwalitatief advies over jouw verplichtingen met betrekking tot milieumanagement en milieukeuringen zijn van groot belang voor jouw bedrijf.

Wil je meer weten over deze thema’s? Neem dan snel contact op met de milieu-experten van OCB via onderstaande invulformulier.

Lees ook:

Waarom je OCB moet kiezen voor controles en keuringen in je bedrijf?

Controles en keuringen opvolgen: eenvoudig digitaal

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en OCB

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • OCB
  • Koningin Astridlaan 60
    2550 Kontich
  • 0800/13 890

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials