Eric Dewaet

Nieuwe CEO Recupel over de uitdagingen en kansen van e-waste

Facility

Eric Dewaet (49) werd op 6 juli aangesteld als de nieuwe CEO van Recupel vzw. Deze organisatie staat in ons land in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte elektro en lampen. E-waste is wereldwijd de snelste groeiende afvalstroom. “Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar dat biedt ook opportuniteiten”, aldus Dewaet.

Inzamelen van afgedankte elektro

Eric Dewaet heeft heel wat ervaring opgebouwd in supply chain management en logistiek, een expertise die hem goed van pas komt in zijn nieuwe functie. Het inzamelen en verwerken van afgedankte elektro en lampen is de corebusiness van Recupel. Een goedwerkende operationele structuur vormt daarvoor de basis.

Supply chain management functies

Eric Dewaet: “Van opleiding ben ik mijnbouwkundig ingenieur. Dat heeft niet veel met logistiek te maken, maar ik heb nog een jaar een bijkomende opleiding Master Industrieel Beleid gevolgd. Mijn beroepscarrière ben ik begonnen bij Unilever. Daar heb ik 6 jaar gewerkt, waarna ik voor een periode van 4 jaar aan de slag gegaan ben bij Staples. Ik was actief  in diverse logistieke en supply chain functies. Vervolgens ben ik 15 jaar CEO van Hospital Logistics geweest, een bedrijf gericht op logistieke dienstverlening voor de zorgsector.”

De nieuwe CEO was ook manager van Log!Ville, het toekomstig logistiek demonstratiecentrum van VIL. Bij deze organisatie was hij van 2013 tot 2019 bestuurder;

Inzamelpunten elektrotoestellen

“Zoveel mogelijk afgedankte elektrotoestellen inzamelen via ons groot netwerk van inzamelpunten, dat is ons doel. Zo’n 55% van wat we inzamelen, komt via de recyclageparken. Daarnaast is er de retail waar mensen hun oude toestellen kunnen achterlaten bij aankoop van een nieuw. Die weg is goed voor 24%. We werken ook samen met de hergebruiksector zodat nog herbruikbare apparaten eenvoudiger een tweede leven krijgen. Bedrijven kunnen ook rechtstreeks samenwerken met

charter-ophalers en charter-verwerkers van Recupel. Zo zijn ze zeker dat alles correct wordt verwerkt.”

E-waste stromen in kaart brengen

“Samen met 7 andere partijen, waaronder de schrootsector, hebben we ook een tool opgericht, namelijk BeWeee. De doelstelling van deze tool is om alle e-waste stromen, ook die stromen die buiten ons netwerk worden ingezameld, in kaart te brengen. Jammer genoeg verdwijnt er toch nog een heel deel toestellen van onze horizon, die mogelijk niet correct verwerkt worden, denk aan elektro dat door mensen bij het grof huisvuil gezet wordt of dat via export weggaat. Iedereen kent de verhalen van de bestelwagens die vol microgolfovens en koelkasten naar Afrika vertrekken.”

Tweede leven of recycleren?

“Of het een probleem is dat die toestellen in Afrika een tweede leven krijgen? Nee, dat niet, maar we zouden wel moeten weten of dat effectief zo is en daar zouden ook best meer controles op gebeuren. Het zou jammer zijn dat toestellen ons land verlaten zonder dat ze hergebruikt worden, terwijl ze bij ons wel gerecycleerd kunnen worden. Na recyclage kan gemiddeld zo’n 90% van de materialen van een toestel opnieuw gebruikt worden. ”

Om dat tweede leven voor elektrotoestellen aan te moedigen, neemt Recupel diverse initiatieven.

“Zo loopt er momenteel een proefproject in een aantal recyclageparken waar Recupel een aparte container plaatst, waarin mensen elektrospullen kwijt kunnen waarvan ze denken dat ze nog hergebruikt kunnen worden. Zo wordt niet alles op één hoop gedumpt en kunnen herstelbare en kapotte toestellen beter van elkaar gescheiden worden.”

Afval is een grondstof

De CEO vindt het positief dat er in de maatschappij steeds meer bewustzijn komt dat afval een grondstof is en dat het belangrijk is om dat op een goede manier in te zamelen en te verwerken.

“We hebben de ambitie om de volumes jaar na jaar te laten stijgen. Er komen ook steeds meer elektronische toestellen in omloop. We moeten blijven inzetten op bewustwording om deze na afdanking op de juiste manier in te leveren. Afval is nieuwe grondstof. Heel wat metalen worden schaarser. Ze moeten meer en meer uit afgedankte toestellen gehaald worden, willen we in de toekomst nog de elektrotoestellen blijven produceren die we in ons dagelijks leven nodig hebben.”

Tot slot stipt Eric Dewaet nog aan dat alle elektrotoestellen geauditeerd verwerkt worden. Zulke verwerking houdt ook vaak in dat er eerst een depollutie dient plaats te vinden, waarbij gevaarlijke stoffen veilig verwijderd worden, denk aan de schadelijke gassen in koelkasten en diepvriezers. 

 

Lees ook:

Wat zijn de regels voor sortering en ophaling van afval?

Hoe begint een kmo aan duurzame afvalverwerking?

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials