LINDNER_Leaderboard.gif
Wind aan de Stroom, Port of Antwerp

Nieuwe windturbines voor Zwijndrecht op komst

Facility

Energiebedrijf Wind aan de Stroom plant 8 bijkomende turbines op het grondgebied van Zwijndrecht. De nieuwe turbines hebben een jaarlijkse productie van 15.000 MWh, goed voor het equivalent van het verbruik van 4.285 gezinnen.

Stroom voor ruim 4.000 gezinnen

 “Het zijn Enercon E-115 turbines met een rotordiameter van bijna 116 meter en een ashoogte van 92 meter. Hierdoor komt het hoogste punt van de wiek op maximaal 150 meter, een beperking die opgelegd wordt door de luchthavenautoriteiten ten gevolge van de nabijheid van de luchthaven van Antwerpen. De turbines hebben een geïnstalleerd vermogen van 3,5 MW per windturbine. Samen zorgen ze voor een jaarlijkse productie van 15.000 MWh, goed voor het equivalent van het verbruik van 4.285 gezinnen”, aldus Giovanni Vercammen, directeur Wind aan de Stroom. “Alle windturbines van Wind aan de Stroom zijn voorzien van automatische stillegmodules voor slagschaduw en ijsdetectie. Ze zijn bovendien uitgerust met actieve bladverwarming om ongecontroleerde ijsval in de winter te vermijden. De windturbines worden naar verwachting opgeleverd in maart 2021.”

Twee turbines op locatie DEME

Op dit moment zijn er reeds 21 windturbines operationeel op de Linkerscheldeoever van de Antwerpse haven. Twee van de 8 nieuwe turbines zullen op de site van DEME in Zwijndrecht geplaatst worden. “Wie vandaag langs de Scheldedijk in Zwijndrecht rijdt, merkt dat DEME reeds een kleine windturbine op zijn bedrijfssite heeft staan. Deze kleine windturbine van 100 kW draait er al enkele jaren, zonder enige omgevingsimpact. Gezien het energieverbruik van DEME vele malen hoger ligt dan het geïnstalleerde vermogen van deze windturbine en de aanwezige zonnepanelen, startte DEME in 2017 in nauw overleg met diverse stakeholders, zelf de studies op ter ontwikkeling van twee grootschalige windturbines op haar site”, zegt Boudewijn Vlegels, voorzitter van MLSO (Maatschappij Linkerscheldeoever). 

“Het plaatsen van die windturbines past volledig in het ambitieuze klimaatplan van DEME om volledig klimaatneutraal te worden en de CO2-uitstoot terug te dringen, en zo bij te dragen aan de noodzakelijke energietransitie en de Europese doelstellingen om de elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen te halen”, vervolgt Filip Vandeputte bij DEME.

Windturbines zijn ver verwijderd van dorpskern

Gemeente Zwijndrecht heeft van in het begin haar volledige medewerking aan het project gegeven en is dan ook verheugd de eerste grootschalige windturbines op haar grondgebied (eindelijk) te kunnen verwelkomen. “Gezien de ligging aan de Schelde zijn de locaties ver verwijderd van de dorpskernen, zodat er ook geen impact zal zijn op de bevolking,” geeft Kris Herremans, gemeenteraadslid in Zwijndrecht aan.

Over Wind aan de Stroom

Wind aan de Stroom heeft als aandeelhouders de Port of Antwerp, Maatschappij Linkerscheldeoever en GEHA nv. GEHA, of Groene Energie Haven Antwerpen, is op haar beurt een consortium van ervaren windenergie ontwikkelaars en bestaat uit volgende partijen: Aspiravi nv, Polders Windfonds nv en Vleemo nv. Net zoals Wind aan de Stroom instaat voor de windturbines op de Linkerscheldeoever, neemt Vleemo nv deze taken op voor de rechteroever.

 

 

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials