lindner banner set 2 v2 120.jpg
Care zorgt voor een betere luchtkwaliteit op je kantoor

Gezondere lucht in je kantoor

Sponsored

Een slechte luchtkwaliteit in kantoren verlaagt de productiviteit van je werknemers en maakt hen letterlijk ziek. Goede redenen om werk te maken van betere lucht in je bedrijf. Hier vind je alvast drie haalbare tips van Care.

Slechte luchtkwaliteit maakt je personeel ziek

Enkele weken geleden verwezen we al naar een onderzoek van HR-dienstverlener Attentia. Zij becijferden dat één op de vijf werknemers ontevreden is over de luchtkwaliteit op kantoor. Die werknemers maken zich terecht zorgen. Slechte binnenlucht veroorzaakt namelijk gezondheidsklachten bij medewerkers: irritaties aan de ogen, verkoudheden, prikkelbaarheid, luchtweginfecties … Het gaat zo ver dat er wel eens wordt gesproken over het ‘Sick Building Syndrome’.

Dat stof inademen niet gezond is, weet iedereen. Daarom zorg je voor een goede schoonmaak. Maar Sick Building Syndrome heeft andere oorzaken, zoals de verhoogde aanwezigheid van CO en CO2, chemische stoffen binnen het gebouw, zoals lijmen in meubels, brandvertragers in computers of dampen van printers, vervuiling afkomstig van buiten het gebouw, zoals uitlaatgassen en fijn stof, en zaken als schimmels en virussen.

Toch kan je ook deze verontreinigers te lijf gaan en zo bijdragen tot een goede luchtkwaliteit op kantoor.

Verlucht regelmatig

Binnen in een gebouw is de luchtkwaliteit meestal slechter dan buiten. Dat geldt ook voor kantoren waar een ventilatiesysteem aanwezig is. Het loont dus de moeite om elke dag even je ramen en deuren goed open te zetten, ook in de winter. Als je kort ramen of deuren tegenover elkaar openzet, beperk je het warmteverlies tot een minimum. De buitenlucht is trouwens droger, dus zal sneller opwarmen dan de vochtige, ongezonde binnenlucht. Weet je facilitaire partner dat hij dat voor jou kan doen? Zo is je binnenlucht weer zuiver wanneer je eerste werknemer je kantoor binnenkomt.

Zorg voor propere ventilatiekanalen

Kantoren zijn verplicht uitgerust met een ventilatiesysteem. Maar in veel bedrijven worden ze niet onderhouden en raken ze verstopt, met zieke werknemers tot gevolg.

HIS Services, een bedrijf gespecialiseerd in industriële schoonmaak en dochterbedrijf van Care, is gespecialiseerd in onder meer het schoonmaken van ventilatiekanalen. Ze zullen eerst de kanalen inspecteren, de luchtkwaliteit meten en een actieplan opstellen in samenspraak met de klant. Vervolgens maken ze de luchtkanalen proper buiten de werkuren, om de hinder te beperken. Afhankelijk van het materiaal worden de kanalen gewassen of komt er een schoonmaker. HIS Services beschikt een kleine robot die smalle ventilatieschachten 360° schoonmaakt, zelfs als ze volledig verstopt zitten.

Innovatieve schoonmaakrobot voor je ventilatiekanalen

Plaats binnenplanten

Het is een feit: planten zuiveren de lucht. Studies zoals de Clean Air Study van NASA bevestigen dat ze de luchtvochtigheid op een optimaal niveau houden, dat ze CO2 opnemen en giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen en ammoniak in de lucht verminderen. Minder geweten is dat planten het stof verminderen met 20%. Ze absorberen zelfs lawaai en verbeteren de akoestische kwaliteit van een kantoor. Zorg dus voor planten op kantoor: je medewerkers genieten niet alleen van een aangename groene omgeving, maar ook van zuivere lucht om in te werken.

Welke kamerplanten kan je zoal plaatsen?

  • lepelplant (spathiphyllum)
  • chrysanten (chrysanthemum morifolium)
  • drakenbloedboom (dracaena)
  • vrouwentongen (sansevieria)
  • klimop (hedera helix)
  • graslelie (chlorophytum laxum)
  • drakenklimop (epipremnum aureum)
  • stokpalm (rhapis)
  • gerbera

Moeten jij en je werknemers zelf die planten verzorgen? Niet noodzakelijk: met haar diensten voor facilitair beheer bekommert Care zich over je planten.

Meer tips voor een aangename en nette werkomgeving en meer productieve werknemers? Lees de andere blogartikels van Care, of vraag meer informatie aan via het contactformulier.

Meer weten?

Care

Contactinformatie

Ook interessant

Interessante bedrijven