Sociale economie: Care en FacilityPunt geven mensen weer toegang tot de arbeidsmarkt

Veel mensen vinden moeilijk hun weg naar de arbeidsmarkt. Langdurig werklozen, mensen met een arbeidshandicap, nieuwkomers, … Vaak zijn dit heel moeilijke situaties met alle gevolgen van dien.

Toch duiken er steeds meer organisaties op die deze mensen een kans willen geven. In dit artikel tonen we hoe ook schoonmaakbedrijf Care en FacilityPunt hier hun missie van maken. Zij maken beide deel uit van Vebego International en zijn door hun sterke focus op sociale tewerkstelling voorbeeldbedrijven in de sociale economie.

Poetsfirma voor bedrijven

Care zorgt er als schoonmaakbedrijf voor dat hun klanten in een nette en goed onderhouden werkomgeving kunnen werken. Om ook hun sociale missie waar te maken werken ze o.a. samen met FacilityPunt. Zij zijn een erkend invoegbedrijf dat invoegmedewerkers tewerkstelt als onderhouds- en schoonmaakhulp en ervoor zorgt dat zij weer een volwaardige plaats krijgen op de arbeidsmarkt.

Invoegmedewerkers zijn mensen die al lang zonder werk zitten, leefloongerechtigden, mensen met een arbeidshandicap of nieuwkomers. Door een gericht opleidingstraject en  coaching zorgen Care en FacilityPunt ervoor dat ook zij weer toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

Intensief begeleidingstraject

Deze invoegmedewerkers worden door FacilityPunt grondig begeleid naar een job, onder meer met persoonlijke (taal)coaching om vlot te kunnen communiceren.

We spraken erover met Dorine Callaert, Teamleidster bij FacilityPunt.

Dorine Callaert: “Nieuwe mensen geven we eerst enkele opleidingen, waarna ze aan de slag kunnen bij onze klanten. We volgen ze daarna wekelijks - in het begin zelfs dagelijks -  op. We blijven tonen hoe het moet, geven tips hoe ze hun job efficiënt en goed kunnen uitvoeren, en helpen bij al hun vragen. Het traject duurt gemiddeld zo’n 2 jaar.”

Uitgebreid taaltraject

Dorine Callaert: “Omdat onze mensen de Nederlandse taal niet altijd even goed beheersen, werken wij bovendien samen met de groep Intro. Zij geven taalcoaching in trajecten van 3 tot 18 maanden en zorgen ervoor dat onze mensen vlot kunnen communiceren met onze klanten. “Half 2 of kwart na 3” klinkt voor ons bijvoorbeeld logisch, maar dat is niet altijd zo voor nieuwkomers.”

Doorgroeien naar de arbeidsmarkt in schoonmaak

Dorine Callaert: “Dankzij deze taal- en werkbegeleiding kunnen onze mensen na hun traject doorgroeien naar de arbeidsmarkt. In de beginfase zijn ze actief bij FacilityPunt en als ze doorgroeien komen ze terecht bij Care. Wij zorgen ervoor dat ze een vaste, relevante baan krijgen, bijvoorbeeld als poetshulp voor bedrijven. Ze voeren hun werk uitstekend uit!”

Dorine Callaert: “Momenteel zijn er al 60 à 70 mensen volwaardig aan de slag bij Care of een andere werkgever. Persoonlijk geeft mij dat ook veel voldoening. Ik werk constant met andere mensen en andere culturen, en zo creëer ik een sterke band.”

Niet enkel bezig met de cijfers

Bedrijven die een beroep doen op Care en FacilityPunt, werken dus samen met organisaties die niet enkel bezig zijn met de cijfers, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Bedrijven die zich scharen achter de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s) zoals gezondheid, proper water, respectvol werk en het beperken van ongelijkheden.

Lees meer over de inspanningen van Care op het gebied van sociale economie en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Op zoek naar een bedrijf dat sociaal ondernemerschap hoog in het vaandel draagt? Stel dan je vraag via onderstaand formulier en krijg advies van één van onze experten.

Lees ook

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Care

Meer weten?

Care

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Care

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • ICM Belgium

  • TRU NV

Bekijk de socials