Schoonmaakbedrijf Care ontvangt ‘SDG Pioneer’-certificaat voor duurzaam beleid

Op 25/10 - niet per toeval de Dag van de Duurzaamheid - werden de talloze duurzaamheidsinspanningen en -initiatieven van schoonmaakbedrijf Care (deel van de Vebego holding) beloond. Ze ontvingen het Sustainable Development Goals (SDG) Pioneer-certificaat via UNITAR (het United Nations Institute for Training and Research).

Een grote eer waar het bedrijf trots op mag zijn! Care CEO Michel Möller is alvast blij met de erkenning. “Met dit kwaliteitslabel wordt ons engagement voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op een onafhankelijke manier onderschreven. Engagement dat niet alleen ons bedrijf, maar ook de klant en de maatschappij in bredere zin ten goede zal komen.”

Ecologie: slechts het tipje van de duurzaamheidsberg voor Care

Duurzaamheid of ‘Sustainability’: het is een term die bedrijven zich wel vaker -terecht of onterecht- toe eigenen. In veel gevallen wordt echter enkel gedoeld op de enkele initiatieven die een bedrijf neemt om ecologischer te werken, of is het een lege marketingterm.

Voor Care niet. Bij hen begint duurzaamheid - uiteraard - bij het schoonmaken. Zo maken ze gebruik van een innovatief ‘Triple T’-systeem waarbij ecologische producten gebruikt worden en dat slechts een minimum aan water verbruikt. Daarnaast maken ze gebruik van duurzame toestellen en kiezen ze voor schoonmaakmiddelen die geen milieubelastende grondstoffen bevatten.

Maar daar blijft het zeker niet bij. Care hanteert een veel bredere kijk op duurzaamheid waarin niet alleen ecologie maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen, zorg voor de maatschappij, armoedebestrijding en meer centraal staan.

“Slim en duurzaam schoonmaken staat zeker hoog op onze prioriteitenlijst. Maar duurzaamheid is een maatschappelijk gegeven en ook daar moeten we onze verantwoordelijkheid in nemen”, vindt Michel. “Care wil ‘goed doen’ en impact realiseren. Veel aandacht gaat dan ook naar het wegwerken van armoede en ongelijkheid, zowel rondom ons als binnen het bedrijf.”

Enkele bedrijven, waaronder Care, ontvingen het SDG Pioneer-certificaat


De verschillende duurzaamheidsinitiatieven van Care op een rijtje

Care neemt dus - zowel tijdens het uitvoeren van schoonmaakdiensten als daarbuiten - heel wat acties die zowel hun eigen werknemers als hun klanten en zelfs de bredere mens, milieu en maatschappij ten goede komen. Dat doet het bedrijf met als richtlijn 3 verschillende Sustainable Development Goals. Hoog tijd om deze even op een rijtje te zetten:

SDG 8: Betekenisvol werk

Care wil graag meer zijn dan gewoon een werkgever voor zijn personeel. Ze zetten dan ook erg in op tevredenheid van het personeel. Dat doen ze niet alleen door jaarlijks een tevredenheidsenquête af te nemen, ze lieten de organisatie Netwerk Tegen Armoede ook een zogenaamde “armoede sensitiviteit scan” uitvoeren in 2020. De adviezen die daaruit voortgevloeid zijn, worden dagelijks omgezet in concrete acties en doelen binnen het bedrijf.

SDG 10: Ongelijkheid verminderen

Onder deze SDG zet Care in op drie verschillende initiatieven:

  • De jaarlijkse Vebego Bouwreis waarin medewerkers mee op reis gaan naar verschillende (ontwikkelings)landen om er mee te bouwen aan woningen of gemeenschappelijke ruimtes, en om hun kennis te delen
  • Missie Vebego Foundation die heel wat projecten ondersteunt om kinderen en jongeren tot 25 jaar een betere toekomst te bieden
  • Het Facility Punt die de schoonmaak verzorgt voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt

SDG 6: Schoon water en sanitair

Care zoekt naar effectieve manieren om water te besparen. Door efficiëntere producten te gebruiken enerzijds, maar ook door medewerkers op te leiden in duurzame technieken. De winst die dankzij deze besparing gemaakt word, schenkt Care vervolgens aan de Made Blue Foundation. Vorig jaar bespaarden ze hiermee maar liefst 62,5 miljoen liter water.

En er is meer…

Een deel van de winst die Care maakt, wordt geinvesteerd in mvo (maatschappelijk verantwoord ondernemen) projecten in België of het buitenland:

  • Elk maand schenken de medewerkers bij Care een deel van hun loon aan Plan International België.
  • Bij Moeders voor Moeders, een vzw die steun geeft aan gezinnen met jonge kinderen die het financieel moeilijk hebben, adopteert Care (symbolisch) 8 kindjes.
  • Jaarlijks verzamelt Care rond de Sinterklaasperiode kledij en speelgoed voor kansarmen via verschillende Antwerpse vzw's
  • Care engageert zich met medewerkers jaarlijks 1 dag voor een organisatie die de hulp kan gebruiken, of ze nu de tuin onderhouden in een gehandicapteninstelling, een feest voorbereiden in een bejaardentehuis, …
  • Elke donderdag komen er studenten kantoor met een autismespectrumstoornis van opleidingscentrum KOCA (Koninklijk Orthopedisch Centrum Antwerpen) bij Care kennismaken met het bedrijfsleven. Zij ondersteunen verschillende afdelingen bij de uitvoering van administratieve taken.

Dat schoonmaakbedrijf Care het certificaat dubbel en dik verdiend heeft, is duidelijk. Maar ook in de toekomst wil het bedrijf zich blijven engageren voor mens, milieu en maatschappij. Een mooie missie!

Meer weten over Care? Surf naar hun website, of vul het formulier hieronder in om in contact te komen!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Care

Meer weten?

Care

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Care

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials