Valse geplakte eurobiljetten in omloop

Opgelet: een nieuwe techniek van valse 'geplakte' eurobiljetten

Security

De klanten van G4S ontvingen op 7 maart een mail waarin de beveiligingsfirma waarschuwt voor een nieuwe bende valsmunters.

Kortere, verknipte en verplakte biljetten

G4S is onder meer gespecialiseerd in cash-oplossingen. Zo staat het bedrijf in voor beveiligd geldtransport, biljetten- en munttelling en het volledig beheer van ATM (bankautomaten) en parkeermeters. In het bericht van G4S stond te lezen: ‘Sinds een paar weken constateren wij dat er biljetten worden afgeleverd die gemanipuleerd zijn, die korter zijn. En in vele gevallen verschillen de serienummers op beide zijden van het biljet’.

Vaststelling door de Nationale Bank (NB)

De Nationale Bank bevestigt dat nieuws en stelt dat de valsmunters de echte biljetten zodanig knippen en plakken dat ze van 13 biljetten 14 maken. Sinds begin dit jaar heeft de NB een toenemend aantal van dergelijke ‘geplakte biljetten’ vastgesteld.
De politie zou intussen een onderzoek gestart zijn omdat men vermoedt dat het om het werk van één georganiseerde bende gaat.

In 2018 detecteerde de Nationale Bank 14.868 valse biljetten. In 67% van de gevallen gaat het om briefjes van 50 euro, in 20% van de gevallen om biljetten van 20 euro. Wel is er al enkele jaren een dalende trend van valse biljetten waar te nemen. In 2017 waren er nog 15.399 biljetten. In heel de eurozone zouden er op één miljoen biljetten 26 valse zijn.

Geplakte eurobiljetten: niets nieuws onder de zon

Geplakte eurobiljetten zijn trouwens geen nieuw fenomeen. Vroeger gebeurde dit ook al met de Belgische Frank. De NB stelt vast dat het procédé sinds begin vorig jaar opnieuw wordt toegepast.

De valsmunterij lijkt niet zo’n lucratieve bron van inkomsten te zijn want de valsmunters moet 13 geldige biljetten verknippen om er 14 ongeldige van te maken. Op zich een arbeidsintensief proces en het brengt op het eerste gezicht weinig op. Toch zien die valsmunters er blijkbaar brood in.

Opmerkzaam zijn

Met het blote oog en een wat opmerkzame geest, kan je deze geplakte biljetten wel onderscheiden. Ze zijn korter dan de echte biljetten en de serienummers verschillen. Valsgelddetectors halen de kortere biljetten er niet uit, net omdat het om échte stukken van biljetten gaat. Maar een geplakt biljet mag je niet aanvaarden, want het is vals geld.

Lees in het aprilnummer 2019  van ‘KMOinsider’ het interview met Jean-Paul Van Avermaet, Cluster Managing Director van G4S Belgium, France, Luxemburg & Morocco.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Argus Team

    Argus Team

  • Van Saet Security BVBA

Bekijk de socials