banner lindner wtc hotel antwerp 980x120.jpg

Welke impact heeft de nieuwe camerawet voor ondernemers?

Security

Omdat het gebruik van bewakingscamera’s stijgt,  werd de camerawet recent opnieuw gewijzigd. De nieuwe regels treden in werking op 25 mei 2018. Waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

Nieuw aangiftesysteem voor bewakingscamera's

Als je een bewakingscamera plaatste aan of in jouw zaak dan moest je tot nu steeds aangifte doen bij de privacycommissie. Die aangifteverplichting bij de privacycommissie valt weg, maar de aangifte aan politiediensten blijft wel behouden (ook van wijzigingen). Er zal een nieuwe online aangiftetoepassing worden ontwikkeld. Er wordt dus overgeschakeld naar een systeem voor gecentraliseerde elektronische aangifte, naar het model van de aangiftes voor alarmsystemen.

Nieuw register met alle beeldverwerkingsactiviteiten

Als je bewakingscamera's geïnstalleerd hebt, zal je voortaan ook een register moeten bijhouden met alle beeldverwerkingsactiviteiten die je uitvoert. Dit register moet je op verzoek van de gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere privacycommissie) en de politiediensten steeds ter beschikking kunnen stellen.

Real time zichtbaarheid toegelaten

In de camerawet wordt expliciet de mogelijkheid ingeschreven om in de nabijheid van een camera een scherm te plaatsen waar de gefilmde beelden in real time worden getoond. Dit werd voordien niet duidelijk toegelaten door de oude camerawet. Nu is die wettelijke grondslag er dus wel.

Bron: Unizo

Welke impact heeft de nieuwe camerawet op je dagelijks leven?

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven