Sportpaleis Group – The time of your 'live'

Facility

VEILIGHEID VOOROP VOOR IEDERS PLEZIER

Maandagavond 21 maart vond in het Antwerpse Sportpaleis een grootschalige rampen- en evacuatieoefening plaats op initiatief van de Sportpaleis Group, de dienst Noodplanning van de Stad Antwerpen en de dienst Noodplanning van de federale diensten van de gouverneur van Antwerpen. Een duizendtal vrijwilligers namen deel om een grote ramp te ensceneren. Er was een uitgebreide medische inzet en ook verschillende brandweer- en politiediensten waren aanwezig. Niet alleen het interne noodplan van de zaal werd getest, ook de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten werd onder de loep genomen. Het was de eerste keer sinds de grote verbouwingen van het Sportpaleis dat een oefening van dergelijke omvang plaatsvond. Op basis van de evaluatie zullen de noodplannen nu verder verfijnd worden.

Dat dergelijke rampenoefeningen meer dan nuttig zijn werd helaas enkele uren later al bewezen, toen de luchthaven van Zaventem en de stad Brussel in de ochtend van 22 maart door vreselijke terreuraanslagen werden opgeschrikt. De oefening van de avond voordien in het Sportpaleis zorgde er bijvoorbeeld mee voor dat de hulpdiensten van het ziekenhuis ZNA Stuivenberg sneller konden werken toen daar de gewonden uit Brussel binnenkwamen.

Terreuraanslagen treffen ons in het hart. Ze mikken op de ontwrichting van ons maatschappelijk leven en onze economie. Toch werd, na uitvoerig overleg met de overheden en de politie, vrij snel na de aanslagen in Zaventem en Brussel door de Sportpaleis Group beslist om de evenementen in elk van haar zalen te laten doorgaan zoals gepland en de maatregelen die eerder al waren genomen na de aanslagen op 13 november in Parijs te handhaven. Met de steun van de lokale overheden behoudt de Sportpaleis Group de verhoogde waakzaamheid, die o.a. bestaat uit visuele controles, fouillering indien nodig, verhoogde security-aantallen en, bij de arena's, de permanente aanwezigheid van gewapende manschappen. Tegelijk wordt aan alle bezoekers gevraagd om de veiligheidsinstructies strikt op te volgen en op een correcte manier mee te werken.

De veiligheidsmaatregelen zijn echter niet nieuw. Ook in het verleden al legden we als zaaluitbater specifieke veiligheidsmaatregelen vast. Voor elk evenement werden en worden uitvoerige vergaderingen gehouden, waarbij de politie de veiligheid evalueert, kijkt of er extra maatregelen nodig zijn – waarvan sommige niet altijd even zichtbaar voor het publiek – en die ook vastlegt, rekening houdend met het type evenement en het te verwachten publiek.

De bezoeker de tijd van zijn leven bezorgen, dat is wat de Sportpaleis Group als doel vooropstelt. Meer dan ooit streven we er, samen met de vele organisatoren in onze zalen, naar om elke bezoeker enkele onvergetelijke uren te laten beleven. Alle zorgen, groot of klein, even aan de kant en met volle teugen genieten van een indrukwekkend concert of een boeiende theatervoorstelling. Die levensvreugde pakt niemand ons af. 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?