LINDNER_Leaderboard.gif

Strengere Europese motornormen: wat houden ze voor jou in?

Met de invoering van nieuwe Europese motornormen wil de Europese Unie de milieueffecten van elektrische apparaten zoveel mogelijk beperken. Deze strengere normen gelden voor motoren én frequentieregelaars. Wat betekent dit en hoe kies jij de gepaste frequentieregeling? In dit artikel legt Wouter Vierstraete, COC-manager Industry bij Cebeo (foto) het voor je uit. Zo vind ook jij je weg in deze nieuwe verordening.

Europese motornormen voor een beter energieverbruik

“Energiebesparing is al een tijdje prioriteit voor de Europese Unie”, weet Wouter Vierstraete.

“De EU heeft die ambitie kracht bijgezet met de nieuwe verordening EU 2019/1781. Deze nieuwe, Europese motornormen gelden voor IE1, IE2, IE3 en IE4-motoren, is breder en biedt betere controlemogelijkheden. Alle motoren van 0,75 tot 1000 kW (dus ook de 8-polige) moeten sinds 1 juli 2021 minstens een energielabel IE3 kunnen voorleggen.

Op hetzelfde moment moeten ook frequentieregelaars aan de richtlijn voor energie-efficiëntie voldoen. Zo is IE2 verplicht voor zowat alle 3-fase frequentieregelaars van 0,12 tot 1000 kW. De producenten zijn verplicht het juiste energielabel en het schijnbaar uitgangsvermogen op het apparaat te vermelden.”

Motor en frequentieregelaar: de juiste combinatie

“De nood aan een juiste combinatie van motor en frequentieregelaar zal alleen maar toenemen”, zegt Wouter Vierstraete.

“De verstrengde richtlijnen zijn er gekomen vanuit de wetenschap dat elektromotoren verantwoordelijk zijn voor 40 tot 45% van het totale energieverbruik wereldwijd. De nieuwe, Europese motornormen helpen om dat verbruik én de CO2-uitstoot te verlagen. De juiste sturing kan daar een grote rol in spelen. Naast frequentieregelaars kunnen ook softstarters helpen om de piek die gepaard gaat met de startstroom te doen krimpen.”

Schneider Electric en Siemens: klaar voor strenge, Europese motornormen

Specialist in elektrotechnisch materiaal en technische dienstverlening, Cebeo biedt de meest kwalitatieve oplossingen van Siemens en Schneider Electric.

“Alle producten zijn aangepast aan de nieuwe, Europese motornormen” benadrukt Wouter. “Je kan ze zorgvuldig selecteren in functie van de specifieke toepassing. Deze snelheidsregelaars worden onder meer gebruikt voor het aansturen van pompen, ventilatoren en compressoren.”

De juiste begeleiding van Cebeo

De Cebeo-specialisten staan je graag met raad en daad bij om de meest geschikte oplossing te vinden. Een aantal handige tools helpen je al goed op weg doorheen de nieuwe Europese motornormen.

“In ons gloednieuw magazine pakken we voor het eerst uit met een digitale selectiegids voor frequentiesturingen”, vertelt Wouter Vierstraete. “Hierin staan de verschillende reeksen aan frequentiesturingen van zowel Schneider Electric als Siemens vermeld. Zo krijgen onze klanten een goed beeld van de parameters die bepalend zijn voor de selectie en leren ze welke types zich het best lenen voor bepaalde toepassingen. Deze selectiegids werd onlangs online gelanceerd. Er zijn bovendien specifieke landingspagina’s op onze website over het aanbod van Schneider Electric en Siemens.

Op onze webshop tref je bovendien configuratoren aan, voor het aanbod van Siemens en van Schneider Electric. De integratie van de configuratoren in de webshop maakt het mogelijk om de gewenste items meteen online te bestellen.”

Wil je meer informatie over de Europese motornormen? Ben je op zoek naar een oplossing op maat van jouw bedrijf? Laat van je horen via onderstaand formulier.

Lees ook:

Energietransitie: vandaag investeren is morgen welvaart creëren

Klaar voor de energietransitie? Klaar voor Green & Smart!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Cebeo

Meer weten?

Cebeo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Cebeo

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials