LINDNER_Leaderboard.gif

Van asbestopleiding tot het opstellen van een asbestkeuring

Bij de verkoop van een woning die voor 2001 gebouwd werd, hoort een asbestinventarisatieattest. Ook wel een asbestattest genoemd. Dat attest kan enkel door een erkend asbestdeskundige worden opgemaakt. Om zo’n deskundige te worden, volg je een verplichte asbestopleiding, asbestdeskundige inventarisatie. Dat doe je bij een erkend opleidingscentrum. Training Center is daarvoor de geknipte partner.

Hoe word je erkend asbestdeskundige inventarisatie?

Enkel erkende asbestdeskundigen inventarisatie mogen een asbestattest opmaken volgens het inspectieprotocol van de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM). Om een erkend asbestdeskundige inventarisatie te worden, volg je asbestopleidingen. Vervolgens leg je een examen af bij het OVAM. Ben je geslaagd voor het theoretisch gedeelte dan moet je nog een prakijkexamen afleggen. Na het slagen, kan je je laten certificeren bij de certificatie-instelling. In de loop van de jaren wordt de kwaliteit van je uitgevoerde asbestinventarissen opgevolgd door audits.

Wil je een erkenning als asbestdeskundige inventarisatie op zak? Dan moet je een verplichte opleiding volgen. Heb je geen voorkennis of ervaring dan volg je eerst nog een basisopleiding. We leggen kort uit waarin beide asbestopleidingen van elkaar verschillen.

Wat houdt de basis asbestopleiding in?

Wil je weten hoe de basisopleiding asbestinventarisatie bij Training Center er precies uitziet? Wel, na het volgen van de opleiding kan de cursist:

  1. beschrijven wat asbest is, wat de herkomst van de vezels is en wat hun belangrijkste eigenschappen zijn en heeft kennis van de relevante asbestwet-en regelgeving.
  2. de algemene historiek met betrekking tot het gebruik van asbest en de relevante wet- en regelgeving omtrent asbest kaderen.
  3. de meest voorkomende asbestverdachte toepassingen in bouwwerken en objecten herkennen.
  4. aangeven in welke situaties asbest gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe zo’n situaties vermeden kunnen worden.
  5. de Vlaamse en Belgische wet- en regelgeving op het gebied van asbestinventarissen begrijpen en het doel van een asbestinventaris duiden.
  6. een asbestinventaris opstellen en weet hoe hij dit kan doen met respect voor zijn eigen veiligheid en die van anderen.
  7. het verband leggen tussen de asbestinventaris en het beheersprogramma en een asbestverwijdering.

Verplichte opleiding asbestdeskundige inventarisatie

Naast de basisopleiding asbestinventarisatie heb je de mogelijkheid om een verplichte opleiding asbestdeskundige inventarisatie te volgen. Terwijl een basisopleiding bij Training Center volledig digitaal doorgaat, is de verplichte opleiding een fysieke training die drie dagen duurt. De eerste 2 dagen volg je theoretische lessen, de derde dag voer je praktijkopdrachten uit.

Aan het einde van de opleiding leg je een examen af via OVAM. Wanneer geslaagd bent voor theorie en prakijk ontvang je een certificaat. Daarna mag je jezelf een erkend deskundige noemen die de wettelijke toestemming heeft om een asbestinventarisattest op te stellen.

Professionele asbestopleiding

Voor een professionele asbestopleiding kun je jezelf of je werknemers inschrijven bij Training Center. Daar volg je een basisopleiding asbestinventarisatie volledig digitaal. Dat betekent dat je de opleiding digitaal bestelt en betaalt. Na de betaling ga je meteen van start met de online-opleiding.

Die digitale opleiding bestaat uit verschillende hoofdstukken die zijn opgesplitst in filmpjes. Deze kun je bekijken (en herbekijken) wanneer je maar wilt. Bovendien biedt het online platform een optie om vragen aan de lesgever te stellen. Een verplichte opleiding asbestinventarisatie vindt fysiek plaats.

Heb je vragen over een asbestopleiding? Neem dan vrijblijvend contact op met Training Center via onderstaand invulformulier.

Lees meer:

De nieuwe veiligheidsopleidingen bij Training Center: alles op een rijtje

Uit het abc van Training Center: de C van Cerga-opleidingen

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Training Center

Meer weten?

Logo OCB Training Center

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Training Center

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials