Veiligheid verbeteren op de werkvloer: 5 tips

Facility

Het belang van veilige arbeidsomstandigheden op de werkvloer is groot. Je wil je arbeiders, leidinggevenden en jezelf tenslotte te allen tijde beschermen. En uiteraard wil je nodeloze arbeidsongevallen voorkomen. Hoe je dat doet? Ontdek het hieronder!

1. Geef het goede voorbeeld

Een veilige werkplek creëren, daar moet je samen voor zorgen. Je kan als management niet van je arbeiders verwachten dat ze veiligheidsschoenen dragen in de werkplaats, wanneer je dat als leidinggevende zelf niet doet. Geef dus het goede voorbeeld en walk the talk! Maak daarnaast ook voldoende financiële middelen vrij voor het aankopen van geschikte veiligheidskleding.

2. Draag beschermende veiligheidskleding

Het dragen van gepaste PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) op de werkvloer is van groot belang op het vlak van veiligheid. Naast veiligheidskleding zoals een werkbroek, draag je best ook altijd stevige veiligheidsschoenen.

3. Controleer en beveilig machines en voertuigen

Verkeerd afgestelde machines en onveilige voertuigen zijn een grote oorzaak van arbeidsongevallen. Probeer dit te voorkomen door tijdig je machines en voertuigen te controleren. Vrachtwagens en bestelwagens moeten verplicht jaarlijks naar de keuring gaan. Andere voertuigen zoals materiaalliften, hoogwerkers en kranen moeten zelfs driemaandelijks gecontroleerd worden. Ook de controle van heftrucks mag niet vergeten worden. Vorkliften worden idealiter dagelijks gecontroleerd om te zien of alle functionaliteiten nog in orde zijn. Spreek daarnaast een maximumsnelheid af met de chauffeurs van de heftrucks. Zo verlaag je de kans op ongevallen aanzienlijk.

De beveiliging van machines moet ook zeker in het oog gehouden worden. Machines die potentieel gevaarlijk zijn, zoals snij- en zaagmachines, worden best afgeschermd. Dit kan je o.a. doen door veiligheidsroosters, gemaakt uit polymeer.

4. Volg de actuele welzijnswetgeving op

Arbeidsveiligheid is een wezenlijk onderdeel van welzijn op de werkvloer. Zo ben je als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid van je werknemers. De wetgeving rond welzijn op het werk is vaak complex en wijzigt continu. Bovendien moet je als bedrijf de wetgeving niet enkel kennen, maar ook toepassen. Schrijf je daarom in op zoveel mogelijk nieuwsbrieven en opleidingen omtrent arbeidsveiligheid. Zo blijf je up-to-date.

5. Beloon je medewerkers

Veilig gedrag mag beloond worden! Het zal arbeiders en leidinggevenden op de werkvloer stimuleren om voorschriften zoals het dragen van veiligheidskledij en -schoenen nog beter te respecteren. Belonen kan o.a. door het aanspreken van de betrokken medewerker en hem of haar een compliment te geven, een traktatie te voorzien voor het hele team, enz.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials