LINDNER_Leaderboard.gif

Verpakkingsfolie sorteren? Grijp je cadeau!

Het behalen van de recyclagedoelstellingen van haar klanten en het stimuleren van de inzameling van bedrijfsmatig verpakkingsafval, behoren tot de kerntaken van Valipac. Maar daar stopt het niet. Vandaag ligt de uitdaging in het sluiten van de materiaalkringlopen om de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken. Beter sorteren, betekent nog meer recycleren. Door het recyclaat te verwerken in nieuwe verpakkingen maakt men de cirkel rond. Met haar sensibiliseringscampagnes wil Valipac het sorteren van vepakkingsfolies in bedrijven aanmoedigen. Ook dit jaar lanceert de organisatie opnieuw een campagne.

Strengere regels, grotere uitdagingen

Valipac is het erkend organisme voor de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid toegepast op bedrijfsmatige verpakkingen. De organisatie werd opgericht in 1997 op initiatief van het Belgische bedrijfsleven, als antwoord op de Europese wetgeving. De laatste richtlijnen leggen vast dat bedrijven verplicht zijn om aan te tonen dat hun verpakkingen gerecycleerd worden. Om dit collectief aan te pakken, richt Valipac haar uitdagingen voor de toekomst op:

 • het recyclagecijfer verhogen
 • de traceerbaarheid garanderen
 • de lokale recyclage aanmoedigen
 • de circulariteit stimuleren

Aan die circulaire economie timmert Valipac voortdurend, al is er nog werk aan de winkel. Francis Huysman: “We merken dat het recyclagepercentage van hout en karton al goed zit, al blijft er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Ook het recycleren van metaal scoort behoorlijk. Daar leggen we onze doelstellingen hoger én werken we aan een beter registratiesysteem.
Onze grootste uitdaging ligt echter bij plastic folie. Slechts iets meer dan de helft daarvan wordt vandaag ingezameld en gerecycleerd. Folie is een cruciale factor om de cirkel rond te maken.

We willen daarbij vooral de kmo's die bescheiden hoeveelheden plastic verpakkingsafval produceren, overtuigen van de selectieve inzameling.

Zo zetten we al voor het tweede jaar op rij een campagne op poten waarbij een selectie kmo's een starterskit krijgt met 3 gratis foliezakken, een affiche en een folder. Deze zakken worden mee opgehaald met het karton. De campagne van 2021 loopt nog tot en met 28 oktober.

Maak het verschil door je plastic verpakkingsfolie te sorteren

Sorteer je je kartonnen verpakkingsafval je al? Fantastisch! Nu ook nog je plastic verpakkingsfolie. Dat is makkelijk, snel én voordelig voor ieder bedrijf.

5 goede redenen om je plastic verpakkingsfolie te sorteren

 • Je voldoet aan je wettelijke verplichtingen.
  Plastic folie sorteren is immers verplicht én zal worden gecontroleerd. Door sorteerzakken te gebruiken, ben je wettelijk in orde. Handig!
 • Je krijgt premies.
  Valipac ondersteunt bedrijven die hun bedrijfsmatig verpakkingsafval sorteren om ze te laten recycleren. Meer informatie over de verschillende premies vind je hier.
 • Je verlaagt je kosten.
  Plastic verpakkingsfolie neemt veel plaats in je restafval. Met de sorteerzakken zorg je dat je container minder snel vol raakt en geledigd moet worden. Gemakkelijk, snel en voordelig!
 • Je krikt het imago van je bedrijf op.
  Kiezen voor een duurzamere toekomst is een milieubewuste zet waarmee je jouw bedrijf een positiever imago cadeau doet. Ecologisch verantwoord én marketing in één klap.
 • Je beschermt het milieu.
  De verzamelde plastic folie wordt verwerkt tot secundaire grondstof waarvan weer nieuwe producten gemaakt worden. Elke ton gerecycleerde plastic folie vermijdt de productie van 3,03 ton CO2 (wat overeenstemt met een vrachtwagenrit van Brussel naar Moskou).

Een gemakkelijke oplossing

Of je nu kleine of grote hoeveelheden plastic verpakkingsafval verzamelt, het gebruik van sorteerzakken is dé gemakkelijkste oplossing om snel en goed te sorteren.
Hoe ga je te werk?

1. Heb je een container voor papier en karton? Contacteer je afvalophaler en vraag foliezakken.
2. Vul de zakken met (propere) pallethoezen en -folie (en NIKS ANDERS). Gebruik één zak voor doorzichtige folie en een andere voor gekleurde folie.
3. Knoop de volle zakken dicht en plaats ze naast de container voor papier en karton. Je ophaler neemt ze mee bij de volgende lediging van je container papier/karton.

Wil je graag meer informatie over het sorteren van verpakkingsfolie? Neem dan contact op via de website!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Valipac

Meer weten?

Valipac

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

 • Valipac
 • Koningin Astridlaan 59 a
  1780 Wemmel
 • +32 (0)2 456 83 10

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials