LINDNER_Leaderboard.gif

Water Experts en ISS verminderen samen waterverbruik in bedrijven

Facility

Een bedrijf kan tot 50% water besparen met slechts enkele kleine aanpassingen. Aan de hand van een wateraudit tonen facilitybedrijf ISS en Water Experts hoeveel water bedrijven verbruiken en hoe ze dit verbruik kunnen verminderen. “Dankzij deze expertise krijgen onze klanten een duidelijker zicht op hun waterverbruik,” zegt Stefaan Theunis, Health Safety and Environment Manager bij ISS Facility Services.

België scoort niet

In Europe scoort België bijna laatste in de categorie ‘hoge waterschaarste’ volgens onderzoek van het World Resource Institute. België verbruikt zo’n 40 tot 80% van al het beschikbare water. De oorzaken zijn gekend: grote bevolkingsdichtheid en veel landbouw op weinig beschikbare oppervlakte. Maar ook bedrijven kunnen zorgen voor veel waterverspilling door slecht watermanagement. Dit gaat over lekken waar er geen weet van is, productieprocessen of sanitaire toestellen die te veel water verbruiken. “Het gebrek aan bewustzijn bij sommige bedrijven kan leiden tot een waterverspilling van maar liefst 15 tot 50%”, weet Tom Vandekerckhove van Water Experts.

Wateraudit door Water Experts

Voor corona liet ISS ook al een water audit uitvoeren in hun hoofdkantoor in Vilvoorde. Hierbij keek men naar het huidig waterverbruik en naar de mogelijke verbeterpunten. Enkele cijfers: per dag verbruiken de 180 medewerkers van het hoofdkantoor van ISS 3090 liter water, waarvan ongeveer 2/3 voor het toilet. Dit komt neer op 773 kubieke meter waterverbruik per jaar. Dankzij de audit kon ISS 257 kubieke meter per jaar besparen, door enkele kleine aanpassingen. Zo verkleinde het spoelvolume van de toiletten en urinoirs (van 4-7 liter naar 3-6 liter en van 2 liter naar 1 liter). Door specifieke waterbesparende kranen te kiezen, kon tot 85 % water per kraan bespaard worden.

Van Antarctica naar België

Water Experts kent zijn oorsprong in het Princess Elisabeth Station op Antarctica. Daar voerde oprichter Jacob Bossaer het waterbeheer uit gedurende vier seizoenen. “Naast waterbesparende toestellen, installeerden we een circulair watersysteem. Uiteindelijk slaagden we erin om 60 tot 80% van het water te hergebruiken, vooral om kledij te wassen en te douchen. Daarnaast zorgden we ook voor de installatie van drinkwater.” Als dit mogelijk is in de extreme condities van Antarctica, dan is het volgens Jacob Bossaer van Water Experts, overal mogelijk.

Bewustzijn voor water

Een gemiddeld bedrijf gaat weinig efficiënt om met water desondanks het bewustzijn groeit dat water een kostbare bron is. Met een water audit kan 15 tot zelfs 50% water bespaard worden. Door in te zetten op hergebruik van regen- en afvalwater, besparen bedrijven nog meer. Deze implementaties passen binnen het concept van circulair waterbeheer. “Dankzij innovatieve technologie kan een gebouw zelfs autonoom worden op vlak van water, door het water lokaal te houden en te hergebruiken,” zegt Tom Vandekerckhove.

banner-2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials